Сергей Станишев: Държавата става все по-социална и икономически стабилна

Премиерът Сергей Станишев откри саниран със средства от Социално-инвестиционния фонд Дом за стари хора в Русе   Проектът за саниране на вашия дом е част от общата политика на държавата за подкрепа на възрастните хора и е израз на нашето уважение към вас

Премиерът Сергей Станишев откри саниран със средства от Социално-инвестиционния фонд Дом за стари хора в Русе

 

Проектът за саниране на вашия дом е част от общата политика на държавата за подкрепа на възрастните хора и е израз на нашето уважение към вас. Това каза министър-председателят Сергей Станишев при откриването на ремонтирания Дом за стари хора „Възраждане” в Русе. На събитието присъстваха министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, представителят на Световната банка Фабиан Фихтел, областният управител Мария Димова, кметът на Русе Божидар Йотов, депутати.

Най-потърпевши от тежките години на прехода бяха именно възрастните хора. Тези години отминаха и днес държавата става все по-социална и икономически стабилна, подчерта премиерът. През изминалата година чрез Социално-инвестиционния фонд са реализирани над 100 проекта, а през тази – благодарение на инвестиционната програма на правителството, те ще бъдат дори повече, допълни той.

Пред обитателите на дома Сергей Станишев изтъкна, че в края на мандата средната пенсия ще бъде увеличена с 80%, а минималната – със 100% в сравнение с 2005 г.

Политиката на правителството е към ускорено и изпреварващо увеличение на пенсиите. През последните три години и половина те бяха променяни шест пъти и предстои това да се случи още два пъти. Над 300 млн. лв. отпусна държавата, за да могат да бъдат коледните пенсии най-високите от началото на прехода. Това е естественият начин на поведение на една европейска и социална държава, подчерта премиерът.

Министър-председателят увери своите домакини, че правителството има план за справяне с икономическата криза. Чрез него ние ще защитим вас, вашите деца и внуци. Защото във време на криза именно държавата трябва да бъде източник на стабилност, каза още той.

През 2008 г. инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане определя Дома за стари хора „Възраждане” като един от най-добрите домове за стари хора в страната, а в края годината той е саниран чрез финансиране от Социално-инвестиционния фонд в размер на 335 808 лв. Подменена е дървената фасадна дограма с PVC дограма, положена е топлоизолация и мазилка по фасадите.

В дома в момента са настанени 229 души. Той разполага със 152 стаи, отделение за лежащо болни с 60 легла, зала за кинезитерапия и 24-часово медицинско обслужване. Персоналът на дома се състои от 61 души, в т. ч. социални работници, психолог, рехабилитатор, медицински работници.

По-късно днес министър-председателят Сергей Станишев ще проведе среща с жителите на Русе и ще отговаря на въпроси, свързани с икономическата и газовата кризи, социалните проблеми и проблемите на града от компетенциите на държавната власт.