Крум Зарков: Под въпрос е политическата свобода на гражданите

Май 29, 2018 Новини БСП в медиите 0 1744

Ако не променим системата, след година цяла България ще е Галиче

"Предстоят важни избори догодина. Цялата система е до такава степен опорочена, че ако оставим и този случай в Галиче да изтече в канала, по начина, по който са изтичали и други, то след година- цяла България ще е Галиче".  Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той каза, че по отношение на с. Беден и Галиче-   избори не е точната дума. 

Крум Зарков изтъкна, че бившият кмет на Галиче Ценко Чоков е осъден и в момента се намира в затвора за много тежки престъпления - отвличане, побой, палежи. Той допълни, че има информация, че  Чоков се е обаждал от своята килия или където се намира, за да агитира за кандидата на ГЕРБ, за което БСП е сезирала прокуратурата.  

"Местният организатор на изборите от ГЕРБ, който е собственик и на местната кабелна телевизия, товари служителите си в едни коли, кара ги да гласуват под строй. Хората не ги познават, те са пришълци в Галиче. Тези хора минават през задната врата на сградата, в която се гласува, за да могат да гласуват", обясни Зарков. Той допълни, че има информация и за опити за прегазване на хора с кола и пренаписвани списъци- Галиче е с положителен прираст от 300 души в последните месеци. "Всички порочни практики, които сме наблюдавали на изборите, изсипани на едно място-регистрирани са хора в порутени сгради, където очевидно не може да се живее, регистрирани са хора в домовете на местни активисти", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата.

Зарков заяви, че за всички нарушения, за които е получила информация БСП, е сезирала Прокуратурата.  По думите му е странно мълчанието на независимия арбитър, обществеността, медиите, неправителствените организации, гражданско общество, други партии. "Днес БСП губи с 9 гласа, но утре ще е някой друг. Начинът, по който се провеждат избори-   не е демократичен. Под въпрос е политическата свобода на гражданите", категоричен бе Крум Зарков.