Крум Зарков: Няма сфера в държавата, в която възнагражденията да растат с такава скорост, както в парламента

4.05.2018

„За изминалите 12 месеца възнаграждението ни бе преизчислявано няколко пъти – като днес то е 3540 лв., а в началото на мандата бе 3210 лв. Няма сфера в държавата, в която възнагражденията да растат с такава скорост, както в парламента. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна. „Затова предлагаме основното месечно възнаграждение на народните представители да бъде определено на точно 2976 лв. - с колкото е приключило предишното Народно събрание и то да не се преизчислява до края на мандата”. Той предложи почивните дни  на народните представители да бъдат такива, каквито са за останалите български граждани, а единствената ваканция на парламента да бъде от 1 до 31 август. „Заплатата на народните представители ще се намали с около 600 лв. месечно. Това спестява 5,2 млн. лв. на държавния бюджет. Още около 200 души са обвързани с нашите заплати и ако предложението ни бъде прието, в следващите три години ще бъдат спестени около 15 млн. лв. Всеки има кауза, която може да бъде подкрепена с тези пари и да бъде много по-близка до гражданите”, обясни Зарков. Той припомни, че близо 30% от българите са декларирали доход под 250 лв. през изминалата година,  а повече от 1 млн. лв. са декларирали между 250 лв. и 600 лв. „Не е нормално голяма част от нашите сънародници да работят за заплата под средната, а ние да работим за три. Затова нашето предложение не е популизъм, а солидарност”, категоричен бе той. Зарков добави, че надали с това решение парламентът ще преодолее пропастта, която го разделя от българските граждани. „Време е да се променим и това може да започне от днес”, заяви Крум Зарков. 

Филип Попов: Естествено е ГЕРБ да си увеличават заплатите, след като взеха 16 млрд. лв заем и друг ще плаща

„Съвсем естествено е управляващите да си увеличават заплатите, след като изтеглиха 16 млрд. лв. заем и друг ще ги плаща“, заяви народният представител от „БСП за България“ Филип Попов. „Като слушам управляващите, живи да ги оплачат хората – продали си фирмите, работят денонощно, било несправедливо. Кое е несправедливо? За 4 дни работа в седмицата получават 8 пъти над минималната работна заплата“, допълни той. Според него управляващите живеят в един измислен свят, като в приказката за стълбата – качили са се горе и не виждат какво се случва долу“, коментира той. Попов поиска, след като се показва графика колко взимат народните представители в Германия, да се покаже и графика на доходите на българите и германците. За пример посочи и Кипър, където народните представители получават 3 пъти над минималната заплата, а в България разликата е 7-8 пъти. Попов обясни, че Народното събрание има три функции – законодателна, контрол върху изпълнителната власт и форум, който формира общественото мнение. „Какво обществено мнение формират тук народните представители, когато казват, че са се преработили и получават 8 пъти над минималната работна заплата?“, попита той. По неговите думи е жалко, че работата на Народното събрание се свежда само до гласуването. „Това показва тяхното отношение към целия законодателен процес. Но той е много повече и се изразява във внасяне на законопроекти. Колко законопроекта внесоха управляващите и колко ние, от „БСП за България“?“, продължи с въпросите депутатът от левицата.

Славчо Велков: Ако Нинова е заработила 120 лв., то Цветанов - 60 лв.

„Ако Нинова е заработила 120 лв., то Цветанов - 60 лв.“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Той помоли председателя на НС Цвета Караянчева да предостави справките кой месец кой колко е отсъствал. „Ако има командировки, е естествено да има нула пъти гласуване“, обясни Велков.