Явор Божанков: ГЕРБ да платят от субсидията си за пиeнето и танцьорките, защото Европа отказва

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

За съжаление, управляващите разбраха по своему думите на г-н Туск, когато ни припомни стиховете на Вазов, че България предлага „при всеки поглед нови, по-нови красоти“.

Започнахте председателството с корупционен скандал около НДК, логично завършвате с още по-голям. Ако ви обвиняват, че подкопавате включването на младите хора в политиката, то винаги можете да възразите, че новите плочки вече приличат на скейтборд парк, а това си е жива младежка политика.

Оставяме настрана колко унизително е да представяте България по такъв начин. Основният проблем е, че младежите виждат българското председателство като подкопаващо и заплашващо целия процес на включване на младите в политиката. И не само това, а и  унищожаване на труда на поколения наред в тази посока. Това не го казва БСП, а самите младежи.

Съвсем не говорим за организационен пропуск. ГЕРБ гледат на младите, като на гайки в партийна машина, кротки изпълнители, които аплодират тогава, когато има заповед за това. Но това не е форум на младежкия ГЕРБ и тук вицове не вървят. Може би трябва да сме благодарни, че този път не целуваха ръка.

В типичен стил, Борисов блесна с философско послание към идните поколения: „плодете се!“. Сега вече и те са озарени. Нашите младежи отдавна получиха светлина: кой да стане овчар, кой да сади картофи. Може да си припомним и други стратегически мисли на министър-председателя - как министри лично, на ръце, пренасят щъркелчета или блатни кокичета. Може би приемате това за нормално, но единствено младежите виждат нередност. Те имат смелост да попитат министър-председателя- кого вижда в огледалото. Младите хора питат така ли трябва да се харчат парите на Европа. Очевидно имат смелост да поискат друга Европа и друга България. Някои от тях можете да накарате да аплодират под команда. Но това не е тоталитарен режим в България, това е Европа и винаги ще се намират такива, които питат. Без да имат предварително написани въпроси. Запомнете го!

Ако сме свикнали народът да плаща за всички нагласени поръчки и грешки на управлението, този път управляващите да платят за пиенето и танцьорките от своята субсидия. Защото Европа отказва да плати.