Крум Зарков за Комисията ЧЕЗ: Информацията, предоставена от ЧЕЗ и информацията на правителството си противоречат

Апр 15, 2018 Новини БСП в медиите 0 1454

Защо компанията иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения?

„Според писмо, представено в Комисията за ЧЕЗ от самата компания, през всички правителствени периоди, представители на компанията са обсъждали с българските власти желанието ЧЕЗ да се продава и е дадена възможност, ако се интересува, държавата да направи своята оферта. Постъпи и писмо от премиера Борисов, който твърди, че никога не са водени такива разговори. Тези противоречия са и причина БСП да предложи създаването на Комисията за ЧЕЗ в НС.” Това заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България” и член на временната комисия за ЧЕЗ в НС Крум Зарков пред БНР.

„Една българска банка е дала готовност за кредитиране на стойност 80 милиона. Тя е била информирана от консултанта на фирмата Инерком, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере и е поискано да финансира известна стойност, банката приема”, обясни Зарков. Той отбеляза заявеното от Инерком- че има активи за 100 млн. „Но до 300 млн. има още много пари, които трябва да се дадат за сделката. Трябва да се знае обаче- кой ще даде тези пари и ще стане реален купувач, защото от него ще зависи токът на една трета от България и половината й население”, подчета Зарков. Той изтъкна, че от отговорите става ясно, че сегашното правителство или не е виждало какво става, или се е правило, че не вижда. Крум Зарков каза също, че във вторник Комисията ще изслуша и кандидата за купувач. „Пред ЧЕЗ Инерком е представила достатъчно убедителни за чешката компания доказателства за произхода на средствата, с които ще я купи. Мисля, че тази информация трябва да бъде предоставена и на комисията, както и на цялото общество” обясни Зарков.

Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения?

„Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения? Другите два оператора искат увеличение, но в рамките на 5-6%”, попита Крум Зарков. Според него трябва да стане ясно- дали Инерком знае за увеличението, което иска ЧЕЗ, дали споделя тази ценова политика. "Въобще, какви са вижданията на Инерком за ценовата политика в бъдеще, а също и за вече одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ, е важно да се знае", заяви също Зарков.