Проведе се първа част от заседанието на Младите европейски социалисти в България

Апр 14, 2018 Новини БСП 0 441

13.04.2018 г.

Президентът на Младите европейски социалисти (ЙЕС) Жоао Албъкърк, целият секретариат на ЙЕС, млади европейски лидери и представители на ръководството на МО в БСП проведоха първата си работна среща на Позитано 20.

Деница Златева, зам.-председател на НС на БСП поздрави европейските социалисти с думите: „Щастлива съм да видя толкова много млади хора от толкова различни държави. За мен е чест да бъдете наши гости и се радвам, че ръководството на Младежкото обединение в БСП е домакин на заседание на Бюрото на Младите европейски социалисти.  Като заместник-председател на БСП искам да ви споделя, че след изборите миналата година ние имаме най-младата парламентарна група, като почти половината са на възраст под 40 години. Съвсем скоро ни предстоят местни избори и съм убедена, че тенденцията към подмладяване на нашите представители във властта ще продължи. Успях да се запозная с дневния ред на заседанието и съм впечатлена от амбициозната програма и темите, които сте предвидили. Пожелавам ви успешно заседание и ползотворни дебати.”

Очаква се лидерът на левицата Корнелия Нинова да се срещне с европейските социалисти утре.

Основен предмет на обсъжданията, заложен в дневния ред, в първия ден от форума е бъдещето развитие на Европа и мястото на младите хора в нея. В дискусията активно участие взе Вероника Делибалтова, председател на МО в БСП и Николай Бериевски, международен секретар на МО в БСП.

Друга тема от дневния ред на европейските социалисти бе укрепване и подобряване социалния стандарт на младите хора в Европа, което да доведе до практическа промяна на техния живот с конкретни младежки политики. Отбелязана бе и необходимостта от увеличаване на средствата за Младежка гаранция като един от ключовите механизми за справяне с безработицата сред младите.

Бяха очертани и перспективите пред сътрудничестовото на ЙЕС и Младежко обединение в БСП. В бъдеще се предвижда съвместно реализиране на  тематични семинари, зимни университети и летни лагери.