Петър Курумбашев: Европейската комисия ще забрани двойното качество на храните

За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество

"Европейската комисия обяви, че ще забрани двойното качество на храната в целия Евросъюз. Това стана след натиск от страните от Централна и Източна Европа". Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев. Той посочи думи на еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Юрова, която заяви: "Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено“. Курумбашев припомни, че разследванията на няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти, произведени с по-нискокачествени съставки в новите страни членки на ЕС, със същата опаковка и марка, използвана в Западна Европа. "Храната "с двойно качество" предизвика сериозна критика от страна на членки на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов нарече това "апартейд". Аз използвах този израз преди него, задавайки въпроса дали няма да въведат и отделни тоалетни за източноевропейците. Нито преди, нито сега, претендирам за авторски права. Нека успехът има много бащи", коментира евродепутатът. По неговите думи, когато скандалът избухна, Комисията е твърдяла, че качеството на храната не в нейните компетенции, за разлика от безопасността на храните. "Като оправдание се изтъкваше правото на бизнеса да използва различни съставки, за да се угоди на различни национални вкусове. На този фон промяната на позицията на Комисията никак не е маловажна", подчерта той.


Петър Курумбашев подчерта, че работата продължава. "За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество. До един месец Еврокомисията ще предостави методология, а всяка страна члена ще реши коя нейна институция, а това може да бъде и сдружение за защита на потребителите, ще бъде компетентна да я прилага", каза още той. "Поставих въпроса за това, че не само храните на известни производители в Източна Европа се продават с по-ниско качество, но също миещи препарати. Много българи си купуват прах за пране от Гърция, не заради цената, а заради качеството", допълни Курумбашев.


Юрова обясни, че след като техният изследователски център си свърши работата за хранителни продукти, тя ги е инструктирала да подготвят методология за миещи препарати.