Тодор Байчев в Канал 3: Рекетът сега се извършва от хора, облечени в костюми и тоги, с НК в ръка

30.03.2018

„Ако преди рекетът се извършваше от момчета с анцузи и бухалки в ръка, сега ще се извършва от хора, облечени в костюми и тоги, с Наказателен кодекс в ръка“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев в Канал 3 по повод промените в НК. „Проектите са  приети  на  първо  четене  и  дискусията  се обезсмисля. Не сме взели желанието на работодателските и останалите организации предвид. В това общественено обсъждане се постигна обединение около една позиция, а именно: по-добре е законопроектът да бъде изтеглен, преработен и отново да влезе, отколкото в движение да правим поправки. Защото от принципа  проба-грешка- в съзнанието на хората остават само грешките. Създава се условие за чиновнически и магистратски  натиск“ – поясни депутатът.

Тодор Байчев посочи, че НК няма място в гражданскоправните отношения. При тях последиците са гражданскоправни, а не наказателноправни. „Това  е  едно  размиване на  границите  между  Наказателния  и  Гражданския процесуален кодекс. По  този  начин, с това  размиване на границите,  ще  се  избягва  таксата  в  размер на 4% от материалния  интерес, която  се  дължи  по  ГПК и ще се  образуват  наказателни  дела. Нормите,  които  не  са  спорни, са  от  чисто  формален  характер  и  искрено  се  надявам  при  разглеждане  на  законопроекта  в зала  в  ГЕРБ  да  надделее  здравият  разум  над  здравите  сили. И това го казвам с известна ирония, защото не всичко, което на нас ни изглежда  като престъпление, в действителност,  е такова“ – каза още Тодор Байчев и добави: „На  нас,  гражданите, наистина  ни  се иска  държавата  да  си влезе във  функциите и да  имаме  една  силна  държава,  на  която  ние  да  се  облягаме и тя  да  регулира  нашите  отношения, но в настоящия  случай няма  как  това  да се  получи“.

Народният представител коментира, че трябва да се обърне внимание и на фактите.

„В  последните  три  мониторингови  доклада на ЕС, навсякъде,  се  говори за  корупция  по  високите  етажи  на  властта. Ние  в  момента  имитираме  дейност.  За  2016 г. имаме  осем  завършени  дела  за  корупция  по  чл.225 в от  НК. Четири от тях -  с  оправдателна  и  четири  с осъдителна  присъда. Т.е.  или  няма  никаква  корупция  и  няма  нужда  от  такова  законодателство, или  тя  е  на  съвсем  друго  ниво  и  се  отнася  за  друго  качество  на  общественополитическия  живот, различно  от  това,  към  което  ние  сме  се  прицелили и насочили“ – каза Байчев. Той допълни, че именно  поради  тази  причина, всички  хора  и  особено  бизнесът, който  постоянно  се  сблъсква с всички  административни  тежести, усеща  корупцията, защото тя е там, където  има  пресечна  точка между  частния  интерес и обществения  интерес, и финансите.