Петър Кънев: ГЕРБ се самозабравиха заради властта

Мар 22, 2018 Новини БСП в медиите 0 341

Натискът върху малките фирми в България е голям

„Българският бизнес вече не вярва на обещания. Истината е, че се криминализират търговските отношения между частни търговски субекти.” Това заяви народният представител от БСП за България Петър Кънев по повод внесените и отложени от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс за криминализиране на търговски отношения между частни фирми. Според него има опасност, в отношенията между две търговски фирми, във всеки един момент,  да може да се използва Наказателният кодекс и те да бъдат преследвани. Той обясни, че това може да се случи и само заради неизпълнение на елементарен договор, като прокуратурата ще може да повдигне обвинение на фирмата. „Има непрофесионализъм, недоглеждане и подценяване. ГЕРБ се самозабравиха заради властта”, коментира председателят на икономическата комисия в парламента.

Петър Кънев бе категоричен, че този път Брюксел няма нищо общо с това. „Става въпрос за поредното измиване на ръце, за да се покаже, че сме се борили с корупцията”, обясни Кънев. По думите му нито в един от мониторинговите доклади на ЕС за България през 2015, 2016 и 2017 г. няма препоръки за корупция в частния сектор.

Натискът върху малките фирми в България е голям

„За 18 години, 16 милиарда лева и онези близо 6 милиарда несъбираеми задължения към хазната са много пари, които не са влезли в държавата, защото не са събрани”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Петър Кънев по повод излезлия доклад на НАП за задълженията към държавата. Той обясни, че годишно, само от горивата, не се събират около милиард лева ДДС. „Това е много несправедливо, защото натискът върху малките фирми да се издължава ДДС е много голям, а големите играчи излизат сухи”, обясни той. Според Кънев НАП и Министерство на финансите трябва да се питат- къде са тези пари. По думите му е нужно да се направи регистър, за да е ясно  къде са тези пари.