Кристиан Вигенин: ГЕРБ се държат като авторитарна партия в авторитарна държава

БСП е била, остава и ще бъде европейската партия на България, независимо какви етикети се опитват да й залепят

Много бих искал ГЕРБ да бъде на висотата на отговорностите си, но много често не е. Тя е управляваща партия в страна, която е председател на Съвета на ЕС. Вместо да се съсредоточат върху важните за страната и ЕС въпроси, непрекъснато ни занимават с неща, които не са за пленарна зала. От началото на годината произвеждат само скандали, конфликти, проблеми и дават повод на опозицията да ги използва. Проблемът не е в опозицията, а в управляващите, които не успяват да оценят- кои са важните за страната и кои са позициите, които следва да заемат. Втори месец вече занимават парламента с анализиране на проекто позиции на БСП, интервюта на народни представители, но дъното е- да ни занимават с фейсбук статуси на народни представители от БСП, които са в личен профил и не ангажират парламентарната група и партията. За пореден път превръщаме парламента в някакъв съд, в който имаме усещането, че един народен представител няма право на различно мнение. Това е абсурдно, особено в периода, когато председателстваме един свободен и демократичен съюз на държави, като ЕС. Занимават парламента с неща, които по никакъв начин не засягат същността на дейността му и българските граждани.

Управляващите демонстрират безпомощност и отчаяние и трябва да си дават сметка за това, защото не са в състояние адекватно да се противопоставят на критиките на опозицията и единствената теза, която остава е да изкарат БСП недемократична, ретроградна, антиевропейска, че дано българските граждани отново изберат по-малкото зло, в което привиждат себе си. Тази тактика минаваше доста време, но вече няма да минава. По-добре ГЕРБ да се съсредоточат върху неща, които ще бъдат полезни за тях, за България и ЕС.

Особено се учудвам на евродепутатите от ГЕРБ, които вместо да погледнат сериозно на своите отговорности, като представители на страна, председател на Съвета на ЕС, да се държат като сериозни хора, а те се държат като деца в детската градина. Съжалявам, че го казвам, защото съм работил с част от тях. Единственото, с което станаха известни в последните два месеца в България, е писането на доноси срещу БСП до европейските институции и ПЕС – Истанбулската конвенция, сега и декларацията срещу народен представител от БСП. Трябва да се захванат с по-сериозните неща, които имаме да решаваме. Защо не направят една декларация за бъдещето на кохезионната политика, за бъдещето на европейския бюджет, да се опитаме заедно да координираме нещо- те занимават европейските институции с това кой какво казал, каква декларация е написала като проект БСП и какво махнала от нея. Това е абсолютно несериозно. Не знам дали в ГЕРБ си дават сметка за това, но хората го виждат. Тази тактика е пагубна за тях, но  е вредна и за страната ни.

ГЕРБ, като са толкова европейска партия, не разбират ЕС, защото дойдоха наготово 2009 г., когато БСП в продължение на повече от 10 години работихме за членство на България. Водили сме битки, за които те нямат и понятие, но днес е лесно да правят декларация. Дори нямат смелостта това да бъде направено от някои от ръководството на ГЕРБ, а използват отново наемници. Това не придава необходимата тежест на това, което говорят.

Като са такива европейци ГЕРБ, колко пъти дойде техният премиер, за да обясни какво се случва в ЕС? Колко пъти дойде да каже какви позиции заема България преди и сега, по време на председателството? От ПГ на „БСП за България“ искаме да го поканим. Половината председателство мина. Какво разбрахме от тези 3 месеца? Само и единствено скандали и платените репортажи по БНТ, защото те имат ангажимента да отразяват председателството. ГЕРБ се държат като авторитарна партия в авторитарна държава. А ЕС е демократичен съюз на свободни, демократични държави. ЕС насърчава различното мнение. ЕС би искал да види не спуснати от Брюксел решения, които се приемат и не се подлагат на съмнение. Напротив. Смятам, че винаги истината се ражда в спора и в историята не веднъж се е случвало, когато именно такива единични позиции са се оказвали верните. За управляващите, различното мнение вътре в ГЕРБ е недопустимо и то никога не се изразява публично. Те искат всички да бъдат като тях. Това не е възможно. БСП е демократична партия, тя ще отстоява своя демократизъм, но заедно с това има и много ясни позиции. Няма да намерите нито една официална позиция на БСП, която да е в противоречие с европейските принципи и позиции. Това не означава, че една позиция трябва да бъде фиксирана във времето. Светът се променя, трябва да се променят и позициите и е по-добре да дискутираме по тях, вместо да клеймим- кой и какво бил казал.

Уверявам българските граждани, че БСП е била, остава и ще бъде европейската партия на България, независимо какви етикети се опитват да й залепят.