Антон Кутев: Пламен Георгиев ще зависи от решенията на ГЕРБ, обаждането на Борисов и Цветанов

Изборът на управляващите за Пламен Георгиев доказва, че БСП е била права във всички съмнения, които е изразила към този закон

„Биографията на Пламен Георгиев недвусмислено доказва, че е зависим. Той ще зависи от решенията на ГЕРБ, обажданията на Борисов и със сигурност ще зависи от Цветанов. Как ще се бори с корупцията, като тя е в парламента?“. Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той попита- като ГЕРБ го назначава, как ще ги следи? „Няма как да се гарантира, че той ще води делата срещу управляващите, както трябва“, допълни Кутев. Според него изборът на управляващите за Пламен Георгиев доказва, че БСП е била права във всички съмнения, които е изразила към този закон. „Когато парламентът избира ръководителя на този орган, избира човека, който ще води борбата с корупцията. ГЕРБ винаги избират хора, които да са послушни, да е свързан с тях и да им гарантира комфорт“, категоричен е Кутев. Той припомни скандала, когато премиерът казва на шефа на митниците да прекрати проверка. „Това е престъпление. Това не го е чул кандидатът на ГЕРБ. Ако си беше свършил работата, сега нито Борисов, нито Цветанов щяха да са тук“, коментира Кутев.

Сидорова: Независимостта е далеч от кандидатурата на Пламен Георгиев за председател на антикорупционния орган

„Независимостта е далеч от кандидатурата на Пламен Георгиев.  Днес трябва да изберем най-достойния за поста председател на антикорупционния орган. Човек, който да гарантира борбата с корупцията“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова от парламентарната трибуна. Тя обясни, че като част от специализирания екип за корупционни престъпления, делата, по които работи Пламен Георгиев, са и тези за „Софийски имоти“, завършили с оправдателна присъда. „Делата срещу кмета Хасан Азис – върнати за доразглеждане. Да не забравяме и знаковото и показателно дело за кабинета „Борисов-1“, а именно скандалът „Ало, Ваньо“, също завършило с оправдателна присъда“, допълни тя. Според нея интересен факт е, че малко след това кариерата на Пламен Георгиев започва да се развива шеметно. „Той става зам.-министър, представител на една от партиите, които днес управляват. За каква независимост говорим? Интересно е делото за 6 апартамента на един председател на парламентарна група как би завършило. Автобиографията на Пламен Георгиев не говори за независимост“, категорична е Сидорова.

Пенчо Милков: Политическата обвързаност на кандидата създава недоверие

„Политическата обвързаност в биографията на кандидата създава недоверие“, коментира народният представител Пенчо Милков. Според него изборът на председател на комисията е ключов за политиката на целия антикорупционен орган. „Няма как да възприемем Пламен Георгиев само като професионалист, въпреки че той безспорно е такъв“, каза още той. Милков представи накратко  кандидата, който предлага БСП – Николай Николов: „Млад човек, доктор по право, посветил се на специфичните правила, които регламентират именно тази сфера, но политически не е обвързан“ Според  Милков доверието на хората в политиците зависи от мерките, които се взимат в борбата с корупцията. „Ако хората видят, че комисията с борба с корупцията върши работа, с политически необвързани лица, това ще повиши доверието в институцията Народно събрание. Не трябва да избираме човек, за който изникват въпросите- дали е прекратявал дела. Не трябва да избираме кандидат, за който съществува съмнение“, каза още Пенчо Милков.

Стоян Мирчев: Срамота е за корупция да говори човек, който не може да обясни за 6-те си апартамента

„Когато говори за корупция, човек, на който до ден днешен му е трудно да обясни за шестте си апартамента и предвид, че България е на първо място по корупция в целия ЕС, е срамота. Цветанов е един от хората, които трябва да спрат да застават на парламентарната трибуна, защото е прекалено висока“, заяви народният представител от левицата Стоян Мирчев. Той припомни, че  заради квалификации на Цветан Цветанов, България е осъждана над 6 пъти и трябва да плати стотици хиляди долари.