Момчил Неков: Искаме мерки за по-добра защита на пчеларите и борба с фалшивия мед

Трябва да се въведе категорична забрана на пестицидите, които убиват пчелите и застрашават биологичното разнообразие

„С приетият днес от Европарламента Доклад за пчеларството заявихме повече подкрепа за пчеларския сектор и увеличение с 50%  бюджета за националните програми по пчеларство.” Това заяви евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков във връзка с приемането на доклада. По думите му пчелите не само играят съществена роля в нашата околна среда, но са важни и за икономика, и най-вече за селското стопанство.

„Ако трябва с едно изречение да обобщя, какво носи приетият доклад това е, че: Европейският парламент иска мерки за по-добра защита на пчеларите и борба с фалшивия внос на мед“, заяви Неков.

Стана ясно, че медът е третият най-фалшифициран продукт в света. Според изследване на ЕС, 20% от пробите, взети на външните граници на ЕС и вносители, не отговарят на стандартите на ЕС. Това може да се дължи например на добавен захарен сироп в продуктите или ако медът е събран твърде рано и след това изкуствено изсушен.

„Искаме мерки за подобряване на процедурите за тестване и засилване на инспекциите по вноса, да се откриват случаите на фалшифициране на мед и по-високи санкции за измамниците“, уточни Неков.

„Точно сега етикетирането е много неясно. Това е много важно предизвикателство за страните производителки на мед като България,  Румъния, Испания, Португалия, Франция, Хърватия и Унгария“, допълни евродепутатът.

Докладът за пчеларството призовава медът да бъде признат за чувствителен продукт и да не бъде включван в международни споразумения на ЕС, защото изискванията и разходите за европейските пчелари са високи и те стават жертва на конкуренция и евтин внос отвън, какъвто е случаят с меда от Украйна и Китай.

„Не на последно място искам да кажа, че с приемането на доклада се дава възможност националните програми да окуражават млади хора да се занимават с пчеларската професия, вземайки предвид притискащата нужда за смяна на поколенията“, каза още Неков.

„Днес настояхме и за забрана на пестицидите, които убиват пчелите и застрашават биологичното разнообразие. Нашето биологично разнообразие е застрашено, тъй като пчелите започнаха да изчезват в Европа през 90-те години. Ето защо, ние, евродепутатите, призоваваме за забрана на тези неоникотиноиди и други опасни вещества, доказани като опасни за популациите на пчелните семейства, както и за икономически мерки за подпомагане на пчеларския сектор”, заяви Момчил Неков.