Таско Ерменков: Премиерът е виновен за случващото се с ЧЕЗ

Единствено БСП е била против приватизацията на компанията

„Притеснява ме не Гинка Върбакова, а че това се случва в България, по време на председателството на ЕС. Че премиер на България, заявява, че друг премиер от ЕС му е дал документи, а на следващият ден другият премиер опровергава нашия. Притеснява ме това, че нашият премиер търси някакви гадове, вместо да си погледне собствените кирливи ризи и да види, че той е виновен за случващото се в ЧЕЗ.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Таско Ерменков за случващото се с ЧЕЗ по БТВ. По думите му дали ще бъде спряна сделката за ЧЕЗ зависи от компетентните органи. Ерменков добави, че случващото се с компанията засяга най-малко 2 милиона българи, както и цените, които те ще плащат за ток.

Защо държавата допуска хора, които въобще нямат понятие от електроснабдяване, да се занимават с дейност, която е изключително сложна

„Аз съм доктор по технически науки в областта на електрооборудването и електроснабдяването и не бих си и помислил, че мога да купя ЧЕЗ и да го управлявам, камо ли някой, който няма такъв опит, да има смелостта да го направи”, каза Ерменков. По думите му съвсем ясно е, че Гинка Върбакова няма опит, за да управлява подобна компания. „Самите ЧЕЗ и мениджмънтът им изпитват затруднение в реализирането на своята дейност в България, а сега идва човек, който хабер си няма, който има по-малко от 25 промила от генериращите мощности в страната ни. Защо държавата допуска хора, които въобще нямат понятие от електроснабдяване, да се занимават с дейност, която е изключително сложна?”, попита Таско Ерменков.

Фаворитът за закупуване на дружеството е държавата ни

Ерменков бе категоричен, че има фаворит за закупуването на дружеството, на пазарен принцип, и това е държавата ни. „Единствено БСП бе против да се приватизира ЧЕЗ през 2004 г. През 2012 г., когато се продаваха остатъчните дялове от ЕРП-тата, ние пак бяхме против това”, подчерта социалистът.