Жельо Бойчев: Николай Николов е кандидатът ни за председател на антикорупционния орган

Николай Николов: С общи усилия можем да разрешим проблема с корупцията в България

„От „БСП за България“ внасяме кандидатурата на Николай Николов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. Той подчерта, че изискванията към този пост са изключително високи – професионални и нравствени. „Предложеният от нас кандидат притежава тези качества. Кариерата му се е развивала изключително последователно и последните 15 години от нея, като юрист, той е работил само в тази материя - от 2005 година като член на комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност и от 2011 година до момента, като член на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси“, подчерта той. По неговите думи за всички тези години няма никакви съмнения относно професионалните действия и качества в работата на Николай Николов. „Името му никога не е било забърквано в скандали, въпреки специфичната материя и дейност на тези органи, в които е заемал най-високи ръководни позиции“, каза още Бойчев. Той обясни, че на тази комисия са отредени изключителни правомощия, затова едно от най-важните качества, които трябва да притежава нейният председател, е да доказва, че не се поддава на влияние, натиск и се ръководи единствено и само от закона. „Предлагайки Николай Николов сме стъпили и на квалификацията. Това е човекът, който има пет монографии по тази тема. Той е едно от безспорните имена в научните среди, занимаващи се с тази материя“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той подчерта, че Николов е автор на първите монографии в България по темата: „Предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Коментар на нормативната уредба и съдебната практика на Върховен административен съд“ (април 2010 г.), „Конфликтът на интереси по българското право“, април 2012г., „Гражданската конфискация по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество“ (октомври 2012 г.), „Защита срещу неоснователни действия и бездействия на администрацията“ (2014 г) и последната му книга от месец октомври - „Научно-практически коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“ .

„С кандидатурата на Николай Николов ние даваме  шанс на управляващото мнозинство да го подкрепи и да докаже, че са искрени в намеренията си да се борят срещу корупцията. Трябва да се даде ясен знак, че начело на комисията избираме човек, който е професионалист, доказал в своята работа досега, че се ръководи единствено и само от закона“, каза още Жельо Бойчев.

Николай Николов: С общи усилия можем да разрешим проблема с корупцията в България

„Проблемът с корупцията в България стои и вярвам, че с общи усилия можем да го разрешим“, заяви Николай Николов. „Влизам в състезанието за председател на комисията като професионалист, като експерт в материята, като човек, който през последните 12 години е работил на ключови постове в материята на гражданската конфискация и на конфликта на интереси“, допълни той. Николов подчерта, че е наясно както с действащите режими в материята на конфискацията и конфликта на интереси, така и с петте основни направления, които бяха въведени като инструментариум за борба с корупцията в новия закон за противодействие на корупцията. „Държа изключително много на независимостта на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Смятам, че това трябва да бъде регулатор, който преди всичко е независим в своите действия, който има висока степен на интегритет, който работи преди всичко като професионален и обективен орган, далеч от всякаква политическа намеса“, категоричен е Николов. Той заяви, че като председател на тази комисия ще организира работата си около четири основни принципи –равенството на гражданите пред закона, превенцията срещу корупцията и използване на целия инструментариум на закона срещу това  опасно явление, да се осигури функциониране на органа като професионален и независим  и пропорционална намеса в личния живот на гражданите. „Инструментариумът на закона трябва да бъде използван единствено и само дотолкова, доколкото е  необходимо  и намесата в техните права трябва да бъде прецизна и не повече от необходимото“, каза още Николай Николов.