Димитър Данчев към министър Караниколов: Не оставайте милиони в ръцете на компрометирани хора

9.02.2018

„Убеден съм, че управлението на държавните средства, в размер на няколко милиона годишно, за развитие на иновациите в нашата икономика не бива да остава в ръцете на хора, които опорочават процеса на насърчаване на развитието на малкия и средния бизнес в страната“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев в парламентарния контрол към министъра на икономиката Емил Караниколов. „Скоро ще станат 3 години, откакто Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия се управлява от  Мариета Захариева, в качеството й на изпълнителен директор. В съвсем кратки срокове, доверието в агенцията беше практически унищожено“, подчерта народният представител. По неговите думи след поредицата от гафове, довели и до включването на агенцията дори в предаването „Господари на ефира“, състоянието й е започнало да буди съжаление и у всички партньори от работодателските и браншови организации. „Под ръководството на г-жа Захариева, агенцията категорично опорочава ролята на държавата като опора за малкия и средния бизнес и за развитието на модерна икономика. Информация за опорочени обществени поръчки и изкуствени граждански договори имаше и в доклада на служебния премиер Огнян Герджиков“, припомни Димитър Данчев.

Данчев обясни, че през септември 2016 г. е открита 8-мата конкурсна сесия на Национален иновационен фонд с бюджет от 5 млн. лв., по която до крайната дата за кандидатстване - 31.10.2016 г. са получени 192 проектни предложения. Решението за резултатите от оценката на последната конкурсна сесия е взето с огромно закъснение от близо 1 година. „В ПГ на „БСП за България“ в НС постъпиха сигнали за нередности, касаещи администрирането на Национален иновационен фонд (НИФ) от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия“, допълни народният представител. Той подчерта, че целият период - от откриването на процедурата по 8-мата сесия на НИФ до приключването й, е бил белязан от скандали и съмнения за безпрецедентни манипулации. „От официално съобщение на интернет страницата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия от юни 2017г. разбираме, че "бизнесът" е подал сигнали за нарушения, които опорочават процедурата за одобрение на проекти по 8-мата сесия на НИФ. Питам се как е възможно представители на „бизнеса“ да подадат сигнали по процедура, по която, към онзи момент, не е имало нищо официално като резултати?“, попита Данчев. По неговите думи от същото съобщение се разбира, че от февруари 2017 до деня на публикуване на съобщението- НИФ не е имал легитимен УС и не имало възможност да се взимат решения във фонда. „Интересно би било да научим имало ли е легитимна/правна причина, поради която УС е бил „нелегитимен“ в посочения период или в съобщението става дума отново за откровена манипулация?“, продължи с въпросите той. „Очевидно е дори за непреднамерения наблюдател, че администрирането на НИФ през последната сесия е компрометирано и оставя впечатление за сериозно манипулиране на оценителния процес“, коментира депутатът от левицата.

Данчев е на мнение, че забавянето на оценката на проектите с повече от година, само по себе си, обезсмисля идеята за иновативност на проектните предложения. „Времето, в което живеем, предполага, че нещо, което представлява иновация днес, утре може да е отживелица. Дори и да не вземаме под внимание въпроса със забавянето на оценителния процес, остава въпросът за това, че оценителите на проектните предложения, са работили без договор. За мен това е сериозно административно нарушение и представлява сериозен риск за сигурността на информацията, с която са работели те“, каза още Данчев. Той попита и защо заплащането на докладите на оценителите е извършено много след като те са приключили своята работа. „За мен този факт оставя съмнението за възможността оценителите да са били притискани да променят една или друга своя оценка, за да могат, в крайна сметка, да получат очакваното от тях възнаграждение“, коментира той.