Кристиан Вигенин: „БСП за България“ ще подкрепи ратификацията на Договора за добросъседство с Македония

БСП планира съвместни инициативи с македонските социалдемократи

ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи ратификацията на Договора за добросъседство с Македония и ще очакваме следващите стъпки от страна на правителствата на двете страни, в които да се докаже, че тази стъпка е имала своя дълбок смисъл за бъдещето в отношенията между двете страни.

Може би няма място за триумф, но има място за удовлетворение, че 10 години след като България инициира подписването на такъв договор, днес сме на път да го ратифицираме. През тези години многобройни експерти, учени, политици, мислеха и разсъждаваха над всяка дума в този договор. Той не е литературно съчинение, което някой е написал на бюрото и е дал за подписване и ратификация. От самите нас зависи как го четем и дали в него виждаме възможности и бъдеще за нашите отношения или виждаме пропаст, към която този парламент се е запътил и ще падне. Аз лично смятам, че верният прочит е първият.  Което не значи, че не трябва да бъдем внимателни как този договор ще бъде реализиран на практика.

Политическата промяна в Скопие направи възможно подписването на този договор. В тези години и в управление, и в опозиция, БСП подкрепяше социалдемократите и ръководството им в Македония и в най-тежките моменти, когато бяха преследвани и мачкани, заплашвани, ние и нашето политическо семейство бяхме до тях и им дадохме силата да направят тази промяна. Най-малкото имаме съществен принос към това те да имат европейската подкрепа на своето политическо семейство, за да се борят за принципите, които днес се опитват да приложат на практика – демокрация, свобода на медиите и на словото и всичко,  което предишното ръководство на Република Македония беше превърнало в отрицание.

Амбицията на премиера Зоран Заев да придвижи Македония бързо към ЕС, ще срещне и нашата подкрепа. От сега планираме поредица инициативи на парламентарно равнище, местна власт, младежките организации, което ще бъде нашият принос, като опозиция, за сближаването между хората от двете страни на границата и засилване на политическите връзки. Днес е време да гледаме напред, не толкова назад. Да помним уроците на миналото, но да се учим от тях и да мислим какво можем да направим днес за бъдещето. Договорът дава възможност за една добра основа на нашите отношения, но по-важно от самия договор и документа, който се подписа и днес ратифицираме, е как той повлия върху отношението, особено в Македония, и дали новият стил на днешното ръководство има реална твърда база в македонското общество. Дали, както някои се опасяваха, подписването е просто един ПР-акт от страна на правителството в Скопие или то е добре осъзната системна политика, която да бъде следвана. Днес, година по-късно, имаме всички основания да смятаме, че това е последователна политика и че сегашното ръководство не се страхува да отстоява и още по-важното е, че отстояването на тази политика не само не доведе до политически загуби в Македония, а обратното. Предишните управляващи от ВМРО-ДПМН направиха местните избори в Македония през миналата година своеобразен референдум за и против договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония. Разчитайки, че капанът, в който те самите влязоха, че антибългарските настроения печелят избори, ще сработи отново. Това беше една от причините ВМРО-ДПМН да бъде изличена от местната власт в Македония. Това за мен е основание да смятам, че добрите отношения с Македония, на чиито този договор сe явява изразител, са устойчива политика, която системно ще бъде следвана оттук нататък.

Искам да обърна внимание на два въпроса: за съвместната мултидисциплинарна експертна комисия, предвидена в договора – държим нейният състав да бъде внимателно подбран, балансиран, по възможност съгласуван внимателно в по-широки кръгове, включително в парламента, доколкото това е възможно, за да сме сигурни, че самата комисия няма да се превърне, поне от наша страна, в препъникамък, а обратно - там ще се търсят конструктивните решения в интерес на историческите факти и историческата истина. И второ – искам да припомня нашата декларация от 26 юли миналата година, в която поискахме от българското правителство периодично, поне веднъж годишно, да информира Народното събрание по напредъка в реализацията при изпълнение на договора. Смятам, че е много важно парламентите да бъдат ангажирани с този процес, защото ние сме тези, които сме пряко избрани от гражданите на двете страни и приносът ни трябва да бъде видим.