Сидорова към министър Петков: Защо за поредна година разделихте българските пенсионери?

Дали 322 или 325 лв. са достатъчни за достойно съществуване?

„Защо за поредна година разделихте българските пенсионери на такива, които ще получат Коледни добавки и такива, които няма да получат? Това ли е най-справедливият подход за раздаване на Kоледни добавки на пенсионери?” Тези въпроси отправи народният представител от „БСП за България” Кристина Сидорова от парламентарната трибуна към социалния министър Бисер Петков.

„Към днешна дата голяма част от добавките вече са получени от пенсионерите. За съжаление обаче за 1 млн. български граждани няма да има нито стотинка за Коледа допълнително. Надявахме се, че чрез този въпрос ще преосмислите решението си, но това не се случи”, заяви Сидорова. По думите й 2017 г. може да се нареди сред най-несправедливите години за българските граждани и най-вече за българските пенсионери и осигурителната система. „На едни пенсиите бяха увеличени няколко пъти, със солидна сума, други обаче не получиха нито стотинка. За съжаление тези хиляди български граждани няма да получат и стотинка за Коледа”, коментира тя. Народният представител от левицата припомни, че с решението си преди един месец, кабинетът е отпуснал Коледни добавки само за 57% от български пенсионери. „Близо 1 млн. български граждани останаха без добавки за Коледа”, категорично заяви тя.  

„Дали 322 или 325 лв. са достатъчни за достойно съществуване и достойно посрещане на празниците? Отговорът е не! За да получат всички пенсионери Коледни добавки, са нужни само още 40 млн. лв. Само за последните два месеца с постановления на МС бяха раздадени стотици милиони, но нито една стотинка за българския пенсионер”, каза също Сидорова.

Желева: Защо допуснахте поредната несправедливост към пенсионерите?

Пенсиите на мнозинството пенсионери са унизително ниски

„Защо допуснахте поредната несправедливост към пенсионерите и увеличихте противопоставянето между различни групи пенсионери?” Това попита народният представител от „БСП за България” Виолета Желева социалния министър Бисер Петков от парламентарната трибуна. „Имаше обещания за диференцирано изплащане на Коледни добавки, за да се тушира недоволството на хората, увеличихте със значително по-голям процент едни пенсии, а други - само с 2,4%. 2400 пенсионери с „огромната” пенсия от 257 не получиха и стотинка. Можеше с Коледните добавки да направите така, че поне тези хора да получат една минимална сума”, каза тя. „Пенсиите на мнозинството пенсионери са унизително ниски”, каза също Желева и изрази надежда, че тази несправедливост ще бъде поправена.

Гьоков: Каква е политиката на социалното министерство за преодоляване недостига на качествена работна ръка

„Каква ще е политиката на Министерство на труда и социалната политика за преодоляване недостига на качествена работна ръка в краткосрочен и дългосрочен план?”. Този въпрос зададе народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков на социалния министър Бисер Петков. „Има сериозен недостиг на квалифицирана работна ръка. Ако не се вземат спешни мерки от страна на държавата, тези затруднения на пазара на труда скоро ще прераснат в криза. Населението на България се топи и застарява и то с такива темпове, че даже и да се вдига пенсионната възраст, все по-трудно ще бъдат задоволени нуждите на трудовия пазар”, каза също Гьоков.