Славчо Велков към Бойко Рашков: Има ли неправомерно прилагане на СРС-та спрямо политици и магистрати?

Унищожават ли се веществени доказателства?

„Не е приложено нито едно СРС за тероризъм. Това е необяснимо. Не много отдавна вътрешният министър се похвали с много на брой разкрити телефонни измами, но се оказва, че те са най-малко”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Славчо Велков от парламентарната трибуна. Той обясни, че според г-н Рашков, има трудности в бюрото, което води до извода, че се пречи на работата му. „С така наречените веществени доказателства за съда и от доклада на бюрото е видно, че има много случаи, когато тези веществени доказателства не се унищожават в законоустановения срок, а преди него”, обясни Велков. „Има случаи за неправомерно прилагане на СРС-та, за които бюрото е установило. Дали тези, за които е установено неправомерно прилагане, са уведомени, дали са предприети коригиращи действия? Дали такива хора водят съдебни дела срещу онези, които са нарушили правата им? Колко са тези случаи? Кои, като структура, са заявителите на исканията за прилагане на СРС-та?”, попита Славчо Велков. „Най-вече искам да попитам, дали има неправомерно установени случаи на неправомерно прилагане на СРС-та спрямо политици и магистрати? Дали има прилагани такива, независимо от времето, към политици, които в момента се намират в тази зала? Има ли от тях председатели на парламентарни групи? През последните месеци, седмици, дни бюрото продължава ли да установява случаи на неправомерно прилагане на СРС-та? Кой разрешава и кой потребява тази информация? Спазва ли се стриктно закона?”, продължи с въпросите Велков.

Александър Симов: Подслушвани ли са журналисти нерегламентирано?

„Подслушвани ли са, прилагани ли са СРС към журналисти нерегламентирано?“, попита народният представител Александър Симов. Той подчерта, че въпросът е важен, защото ако говорим за нещо подобно, то тогава трябва да се отмени и свободата на словото. „При условие, че когато биват подслушвани журналисти по подобен нерегламентиран начин, то свобода на словото можем да кажем, че няма“, категоричен е Симов. По неговите думи това подозрение отдавна витае в българското общество и много журналисти отдавна подозират нещо подобно. „Разчитам темата да бъде разчепкана до край. Важно е да знаем дали в България има скрита атака към свободната журналистика“, каза още Симов.

Иванов: За да се подслушват политици, журналисти и магистрати- или има бум на престъпления в тези среди, или опит за контрол

„Изненадан съм, че тази тема излиза отново на дневен ред. Мислех, че това е забравено някъде в периода 2010-2011 г, когато беше допуснат огромен брой СРС, изключително нисък брой съставени веществени доказателствени средства, постъпили в съда и усещането на българските граждани, че са много сериозно наблюдавани и контролирани в личния живот, особено когато Цветанов беше министър на вътрешните работи“, заяви народният представител от левицата Иван Иванов. Според него в доклада прави впечатление, че оттогава насам има спад в разрешенията за СРС, но голяма част от тях отново са били неползотворни, а най-големият заявител е МВР. „Прави впечатление и частта за защита на правата и свободите на гражданите за незаконосъобразно прилагане на СРС. За 2016 г има установени 5 такива категорично и са образувани 88 преписки и проверки за неправомерността за прилагане на СРС. Като за целият период - 2014-2016 г., са установени 19 категорични случая, прилагани спрямо четирима магистрати и четирима граждани“, уточни Иванов. Той изрази притеснение, че в доклада я няма информацията, излязла по медии от председателя на бюрото Бойко Рашков – 10% от тези 4885 разрешения за СРС са за журналисти, магистрати и други. „Или имаме бум на престъпленията сред тези среди, или имаме тенденция отново за контролиране на тези среди – политици, журналисти и магистрати“, коментира народният представител.