Паметта за известния габровец Иван Хаджи Беров отново оживя в Европейския парламент

Прожекцията на българския документален филм в Брюксел се осъществи под патронажа на Момчил Неков

Прожекция на български документален филм за живота и делото на габровския индустриалец се състоя в сградата на Европарламента в Брюксел под патронажа на  евродепутат Момчил Неков. Режисьор на филма е Емил Михов, оператор и автор на идеята е Милен Василев, а сценарист - Красимира Христова.

„Дързостта да бъдеш пръв“ разказва историята на Иван Хаджи Беров. Известният някога габровец създава първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове и първата водноелектрическа централа за индустриални нужди. Благодарение на неговата находчивост и предприемчивост, Габрово е наричан „българският Манчестър“, а Хаджи Беров си спечелва славата на „Патриарх на българската индустрия”.

„Вярвам, че като потомци на велики българи като Ботев и Левски имаме дълга да  запазим спомена и паметта за тези, които днес ни дават повод да се гордеем. Да се гордеем с това, че сме Българи и сме оставили нещо на света. Да се гордеем, но и да помним дълга, че трябва да предадем тази памет на своите деца и внуци. Не спазим ли този дълг, имена като Иван Хаджи Беров ще потъват в забрава“ заяви Момчил Неков.

Неков приветства Милен Василев и Емил Михов, които присъстваха на прожекцията  в ЕП и предоставиха допълнителни интересни факти от живота на Иван Хаджи Беров на публиката. Специален гост беше и Даниела Бабикян, която е пра-пра внучка на известния габровец. „Похвални са усилията  на създателите на филма, които без никаква помощ от държавата и изцяло с лични средства създават лентата, благодарение на която паметта за този велик българин отново оживя“, заяви Неков.