В Талин Естония предаде на България председателството на парламентарното измерение

Делегацията на КЕВКЕФ взе активно участие в обсъжданията за бъдещето на ЕС и предизвикателствата пред него

По време на 58-мото пленарно заседание на КОСАК (Конференция на комисиите по европейски въпроси на ЕС) председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Кристиан Вигенин бе поканен да сподели опит и добри практики от дейността на КЕВКЕФ във връзка с популяризирането сред гражданите на темите и въпросите от Европейския дневен ред.

По време на своята реч председателят отбеляза, че националните парламенти допринасят активно за по-доброто функциониране на Европейския съюз, като сподели  мнение, че те имат основна роля за гарантирането на легитимност и отчетност на действията на Съюза, повече демократичност и прозрачност. "От изключително значение е националните парламенти да прилагат контрол върху своите правителства относно участието им в процеса на взимане на решения на европейско ниво", заяви Кристиан Вигенин.

„В условията на външни и вътрешни предизвикателства и кризи, ЕС трябва да покаже сила и решителност за запазване на единството и да отговори на очакванията на своите граждани в области като сигурността, икономическото развитие и преодоляването на социалните неравенства“, подчерта председателят на КЕВКЕФ.

В тази връзка Кристиан Вигенин представи пред своите колеги някои добри практики на Комисията, чрез които има диалог и сътрудничество с гражданското общество. Той сподели, че за тази цел към КЕВКЕФ е формиран Обществен съвет, в чиито състав влизат 30 постоянни представители на академичните среди, синдикати, работодателски и студентски организации, институти и фондации, работещи по въпросите на ЕС. Добър отзвук сред гражданите среща и активността на Комисията в социалните медии: страниците на КЕВКЕФ във Фейсбук и Туитър предоставят редовна информация за нейната работа и дават възможност на гражданите да отправят своите въпроси и препоръки, както и да получат отговор.
 

Относно темата за изграждане на  устойчив Съюз на сигурност Иван Иванов, член на КЕВКЕФ, сподели, че обменът на информация е ключов за успешното противодействие на терористичната заплаха и предизвикателствата свързани с тежката и организирана престъпност. Иванов обясни, че създаването на нова структура за обмен на информация е приоритетна тема за Българско председателство на Съвета на ЕС. В допълнение, той изрази надежда, че представеният от Европейската комисия в края на 2016 г. законодателен пакет за реформа на Шенгенската информационна система ще спомогне за преодоляването на политическите бариери, поставени пред България и Румъния във връзка с тяхното присъединяване към Шенгенското пространство. „Това ще подобри сигурността на европейско ниво, както и ще създаде предпоставки за по-голямо доверие между отделните държави-членки“, заяви  Иванов. Той също така обясни, че приемането на България в Шенген е от ключово значение за сигурността на Съюза, тъй като България е негова външна граница.

58-то пленарно заседание на КОСАК беше закрито със своеобразно предаване на щафетата от Естония на България, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. Кристиан Вигенин благодари на естонския си колега Томас Витсут за добре свършената работа и конструктивен дух на сътрудничество, като отбеляза, че се надява то да продължи и през следващите шест месеца. Председателят на КЕВКЕФ се обърна към участниците с пожелание да се видят отново по време не планираните две заседания на КОСАК в София - среща на председателите на 21-22 януари и пленарно заседание на 17-19 юни.