Кристиан Вигенин участва в Парламентарна делегация на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове

Nov 27, 2017 Новини БСП 0 659

27.11.2017 г.

Парламентарна делегация на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, водена от председателя Кристиан Вигенин, участва в 58-мата пленарна конференция на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на ЕС. Конференцията се провежда от 26-ти до 28-ми ноември в гр. Талин, в рамките на парламентарното измерение на Естонското председателство на Съвета на ЕС.

В първия пленарен ден бе проведена среща на председателската тройка на комисията, с участието на председателя на комисията по европейски въпроси, както и председателите на комисиите по европейските въпроси на Естония и Малта, и представители на Европейския парламент, начело с Данута Хюбнер, председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП.

По време на парламентарния форум се предвижда да бъдат обсъдени ключови теми като бъдещето на Европейския съюз, доближаване на Европа по-близо до нейните граждани: кои са добрите практики на националните парламенти, единен цифров пазар: настояща ситуация в сферата на електронните услуги, настояща ситуация: изграждане на устойчив Съюз за сигурност и външно измерение на миграцията: предотвратяване и борба с незаконната миграция.

Председателят на КЕВКЕФ е ключов говорител по втория панел посветен на предизвикателствата свързани с възвръщане на доверието и приближаване на Европа до нейните граждани, като се отчитат правомощията и активна роля на националните парламенти в този процес, след Договора от Лисабон.