Михаил Христов: ГЕРБ претендира за интеграция на хората с увреждания, но ги праща на кино

Бюджетът на ГЕРБ продължава геноцида в науката

„ГЕРБ претендира за интеграция на хората с увреждания, но ги праща на кино.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и параолимпиец Михаил Христов по време на дебатите по бюджета за 2018г. Той цитира бюджетната програмата за “Интеграция на хора с увреждания“, която залага: интегриране на хората с увреждане във всички области на обществения живот, чрез създаване на условия и гаранции за равнопоставеност, социална интеграция и упражняване на правата им; подкрепа за тях и техните семейства, както и интегрирането им в работната среда. „Хората с увреждания обаче продължават да бъдат най-отхвърляната част от нашето общество. От 326 млн. лв. за социална интеграция, им давате 270 хил. лв. Или вие не знаете смисъла на думата „интеграция“, или аз бъркам нещо“, коментира Христов.

Михаил Христов обясни, че тези пари трябва да се предоставят на хората с увреждания, не за да се издържат, а да се компенсира до някаква степен тяхното увреждане. „Като се дават едни пари за нещо, се очакват съответни резултати. Вашите са - културни, исторически обекти, адаптирани за хора с увреждания: 9;  открити нови работни места за хора с увреждания – 54, интегрирани хора с увреждания в обществото чрез осигуряване на преводачи и придружители за посещения в обществени, здравни и културни заведения – 36 500. Как се интегрира един човек с увреждане като посещава болници, държавна администрация или театър? Или си ги пращане на кино?“‘ заключи Михаил Христов.  

Стоян Мирчев: Бюджетът на ГЕРБ продължава геноцида в науката

„В науката геноцидът е краен. ЕК препоръчва двойно увеличение на средствата, а НСИ отчита срив в научната дейност“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Стоян Мирчев. Като единствен позитив на бюджета Мирчев посочи повишаването на парите за учителски заплати. „Начинът на финансиране обаче, няма да проработи – при прибързаното приемане на Закона за училищното и предучилищното образование, още не е готов стандартът за училищна среда“, обясни той. По думите му докато той не се включи в начина на финансиране на училищата, тези- с под 200 ученика няма да видят пари. Мирчев подчерта, че на фона на това ще се отклоняват средства към частните училища и ще се продължи модела парите следват ученика. „Това, че нормативната база в образованието зададена от ГЕРБ е неадекватна се доказва и от отговор на КС“, обясни Стоян Мирчев. Той обясни, че на фона на недофинансирането на висшите учебни заведения, продължаването на модела "парите следват студента" и липсата на средства в цялата система няма да доведе до нищо положителнo.

Димитър Данчев: Само за една година чуждестранните инвестиции са намалели с 54%. Бюджетът няма да реши този проблем
 
„На пръв поглед изглежда, че държавата се опитва да подпомага инвеститорите, но проблемите са големи и изискват радикални реформи. През бюджетната политика на правителството за следващата година, тази промяна няма да се случи“, заяви народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев. Той подчерта, че „БСП за България“ ще подкрепи всички мерки за стимулиране на по-голям икономически растеж и иска БВП да расте на база инвестиции. „Но данните за преките чуждестранни инвестиции показват, че от януари до август месец тази година, у нас са влезли 516 млн. евро. Това е значителен спад в сравнение със същия период миналата година, когато в страната са влезли около 1.1 млрд. евро. Само за една година намалението е с 54%“, каза още Данчев.