Жельо Бойчев: От новия бюджет– всички пак са недоволни

Nov 08, 2017 Новини БСП 0 269

Трябва промяна на модела на финансиране

„Подготвихме алтернативен бюджет. Анализът, който направихме във всяка една сфера, ни накара да подходим доста радикално. Парите на хората се наливат в  системи, от които няма да има никакъв резултат и всички ще бъдат недоволни. Трябва да се промени моделът на финансиране“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев в студиото на БНТ. Той даде пример с образованието и здравеопазването. „Подкрепяме увеличаването на заплатите, но не се гарантира качествено образование на всяко едно българско дете. А това с модела „парите следват ученика“, няма как да се получи. Предлагаме промяна на модела на финансиране“, категоричен е той. 

Бойчев припомни, че правителствата на ГЕРБ, които са формирали бюджетите предишните години, не са считали образованието за приоритет. „Поне имаше смисъл от тези предсрочни избори, за да влезе в приоритетите им. Това не е лошо, но ако се погледнат нивата на разход от БВП, още гоним 2008-2009 г., когато управляваше БСП“, каза още народният представител.

„От новия бюджет хората не могат да очакват нищо по-различно от това, което е до сега“, категоричен е Бойчев. Той е на мнение, че когато правиш едно и също нещо, по един и същ начин, няма как да очакваш по-голям резултат. Като пример посочи здравеопазването – 2009 г. общите разходи са били 2 млрд. 600 хил. лв., а предложението за 2018 година е тези разходи да бъдат 4 млрд. 700 хил. лв. „Няма друга сфера в бюджета, която за тези години почти да е удвоила разходите си. Резултатът е – всички са недоволни. Няма как да приемеш, че ще дадеш няколкостотин милиона повече за следващата година и да не предложиш нищо, като механизъм за промяна“, каза още той.

ГЕРБ заличиха науката в България, откакто дойдоха на власт

 „ГЕРБ заличиха науката в България, откакто дойдоха на власт. Смешно е огромната част да бъдат хора на минимална работна заплата. Как ще развием наука и високотехнологичен модел на икономическо развитие?“, попита зам.-председателят на левицата. Според него това няма как да се случи, защото млади хора не искат да се занимават с таза дейност. 

Бойчев подчерта и че трябва да има по-справедлива данъчна политика, защото неравенствата в страната се увеличават. „България може повече. Може да направи добър икономически растеж, но трябва добра правителствена политика. Правителството не планира добре и пропуска този шанс“, заключи Жельо Бойчев.