Валентин Ламбев: Бюджетът не е счетоводна сметка, а правене на политики

Окт 31, 2017 Новини БСП 0 988

С предложението на БСП се осигурява социална справедливост

„Бюджетът не трябва да се разглежда като сбор от приходи и разходи и счетоводни сметки. Чрез бюджета трябва да предлагаме конкретни политики и алтернативи, които да подобрят състоянието на страната ни, развитието на икономиката ни и отделните сектори, които трябва да бъдат реформирани“. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на „БСП за България Валентин Ламбев. Той подчерта, че управляващите предлагат 400 млн. лв. повече за здравеопазване. Социалистът обаче попита как ще се реши проблемът с натрупаните от началото на годината 500 млн. лв. дългове от държавните и общински заведения.

Валентин Ламбев посочи като една от основните разлики между предлагания от управляващите бюджет за 2018 г. и алтернативния бюджет на БСП  предлаганата от левицата замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане. „На фона на бедността в страната ни и неравенствата това ще доведе до повече социална справедливост и това повече от 1 млрд. лв., които ще останат в хората, които ще разполагат с тези пари и ще стимулират вътрешното потребление“, обясни той. Депутатът добави, че делът на хората, живеещи при тежки материални лишения е над 34%. По думите му това ясно показва, че с въвеждането на прогресивно подоходно облагане трябва да се цели намаляване на социалните диспропорции. Той определи като неверни твърденията, че въвеждането на прогресивен данък ще попречи на борбата със сивата икономика. Според него в момента тя е 30% при около 15 % за ЕС.

Ламбев обясни, че предложенията на БСП за бюджет 2018г. в приходната част залагат на по-голяма събираемост, намаляване на контрабандата, за да се осигури допълнителният ресурс, който е заложен в здравеопазване, образование и регионално развитие. „В страната има огромни диспропорции и държавата има своите функции и роля да търси възможности за подпомагане на отделните региони“, заяви социалистът. Той подчерта, че левицата залага 10% увеличение на заплатите на служителите в сектор сигурност. Народният представител коментира, че БСП е категорично против ограничаването на плащанията до 5 хил. лв., защото това ще създаде огромни затруднения за българските граждани и бизнеса и прагът от 10 хил. лв. трябва да се запази.

„Като опозиция предлагаме алтернатива за подобряване на предложеното от управляващите. Работата на опозицията не е само да критикува, но и да дава алтернативни предложения“, заключи Валентин Ламбев.