Драгомир Стойнев: Целта е промяна на държавната стратегия и инвестиция в най-важния ресурс - хората на България

Окт 28, 2017 Новини БСП 0 1264

Реалността днес е загуба на най-ценния ресурс – младите хора, на бъдещето на нацията

„Знаем, че темата дали Конгресът да дискутира и приеме алтернативата за бюджетни приоритети на БСП, предизвика, да кажем, вътрешно-партийни разговори и въпроси - нужно ли е и защо? Директен съм тук и казвам – този разговор беше излишен - ДА – нужно е. Нужно е поради три причини - заради България и хората й и заради България като част от променяща се Европа, заради отговорността на БСП като българска партия и най-голяма опозиционна сила, заради нещо, което често забравяме – солидарността, подкрепата, взаимният гръб, връзката вътре в партията. Голямата ни цел обаче е промяна на управленската стратегия и опазване на националната енергия.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и народен представител от левицата Драгомир Стойнев по време на провелото се заседание на 49-ти  Конгрес на БСП.

Реалността днес е загуба на най-ценния ресурс – младите хора, на бъдещето на нацията

„Какво виждаме всеки ден - бедност, огромно социално разделение, корупция, деградация на образованието, здравеопазването, социалната политика, загуба на най-ценния ресурс – младите хора, на бъдещето на нацията“, подчерта Драгомир Стойнев и допълни, че бюджетът на държавата се е превърнал във счетоводна сметка, без хоризонт, дори и за бъдещето на страната – децата ни. „Той произвежда оцеляване на ръба и застой, което е равносилно на затъване на България. Затова искаме да покажем алтернативата на един отмрял, вреден модел на управление. Искаме държавна стратегия, управляваща и инвестираща публичния ресурс умно и ефективно. На първо място – в хората, в образованието, в инфраструктурата, в заличаване на различните Българии“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата.

 

За година и половина БСП стигна почти до паритет по обществена подкрепа с ГЕРБ

„За година и половина БСП стигна почти до паритет по обществена подкрепа с ГЕРБ – ядрото на управляващата коалиция. БСП вече не следва събитията, а в много случаи – и в Парламента, и извън Парламента, задава тона и вкарва опонента в обяснителен режим. Не приемам подхвърлените думи, че не сме достатъчно активни в Парламента като законодателство“, категоричен бе Стойнев. По думите му БСП изпревари ГЕРБ и коалицията в дебата по държавния бюджет, направи го обществен преди да влезе в НС.

„Третата причина – връзките вътре в БСП, за нея почти не говорим. Аз ще си позволя няколко думи. Много важна е силната, пълнокръвна връзка между ПГ на БСП и експертните структури на левицата. Затова благодаря на колегите и от Съветите, и от Секторни политики, и от Парламентарната група за труда, който положиха“, посочи също той.   

„Единство, монолитност, здрава спойка зад политиките и зад националното лице на БСП – парламентарната група – това ще постигнем като дебатираме и приемем този документ днес. Самочувствие, общо говорене, теми за работа с хората по места, стъпвайки на този документ – това ще е другият ефект за местните организации на БСП“, заяви Драгомир Стойнев и представи  конкретни измерения на алтернативния бюджет на БСП.

БСП пита управляващите: Накъде водите България?

„Ние действаме изпреварващо заради загубата на посока на държавата, заради демографската криза, заради неработещият модел на социално-икономическите отношения, социалното разделение, задълбочаващата се бедност, безперспективност на младите, деградацията на ценностите ни. Ние питаме управляващите: Накъде водите България?“, попита Стойнев. По думите му липсва стратегическа програма за развитието на държавата ни, а в администрацията има схеми на злоупотреби с бюджетен и публичен ресурс в полза на нечии партийни интереси.

БСП прави решителна стъпка към съхраняване на националния ресурс – и човешки, и стопански, гарантиране на социално-икономически просперитет

„Алтернативният бюджет на левицата предлага промяна на модела. Дава началото на нов стратегически хоризонт, в който хората стават основен фактор за националната социално-икономическа стабилност, икономически напредък и сигурност. БСП прави решителна стъпка към съхраняване на националния ресурс – и човешки, и стопански, гарантиране на социално-икономически просперитет“, категоричен бе Драгомир Стойнев. Той обясни, че с Алтернативния бюджет БСП предлага четири основни цели и приоритетни политики.

„Цел номер едно е намаляване на бедността и неравенствата, защото не е нормално държава–членка на ЕС, делът на лицата, живеещи при тежки материални лишения, да бъде 34,2% или близо 2 460 000 души, които само за година се увеличават със 100 000. Не е нормално в една европейска държава относителният дял на лицата в риск от бедност да е 40%. В България 36% от децата не могат да си купят два чифта обувки в рамките на една календарна година“, категорично заяви той и обясни каква е втората приоритетна цел.  

Искаме гарантиране на достъп до качествено здравеопазване

„Искаме гарантиране на достъп до качествено здравеопазване“, категорично заяви Драгомир Стойнев. По думите му регистрацията на болниците като търговски дружества е превърнало медицинската помощ в търговия със здраве, подчинена на печалбата. „Не може повече в една страна, членка на ЕС, да стоим безучастно и да гледаме как нашите съграждани умират в линейките и никой не желае да ги приеме в болнично заведение. Протестите във Враца, Ловеч, Димитровград, Поморие показаха, че хората искат и имат нужда качествено здравеопазване“, подчерта той.

24% от децата не знаят български език

„Цел номер три за БСП е преодоляване на неграмотността и развитие на ново поколение с високи компетентности, защото 24% от децата не знаят български език в първи клас. Води се политика, която не води към общество на знанието, а се превръща в пречка за развитие на страната“, обясни Стойнев. По думите му следствие на проблемите в сектора са липса на мотивация за образование, неграмотност и полуграмотност в застрашителни за страната размери. Образование, което все повече става социално-разграничителен белег, нарастване на бедността и предаване по наследство, деквалификация на работната сила, ниска култура – това застрашава демокрацията.

„Училищната мрежа и училищните дейности се определят главно от принципа „Парите следват ученика”, който се оказа пагубен за системата, а   резултатът е закриване на училища, вегетиращи малки училища, затруднен достъп до образование за децата и учениците в малките и планинските селища, деца, практически лишени от достъп до образование, ранно напускане на училище, липса на млади учители, дефицити в подготовката на учителите, практическо ликвидиране на доброто качество на общественото образование, гетовизация и обезлюдяване на територии“, изброи Драгомир Стойнев.

Социалистът обясни и каква е четвъртата ключова цел, която левицата си поставя: „Преодоляването на задълбочаващите се регионални различия.“ Стойнев посочи, че има икономически, социални, здравни, образователни диспропорции, за които не можем повече да си затваряме очите и заради това са необходими спешни политики и действия от страна на левицата именно в тези четири ключови, важни сфери. „За това, първите стъпки, които предлагаме са – по отношение на доходите – прогресивно и подоходно облагане, в здравеопазването – общинските и държавни болници да не бъдат вече търговски дружества, в образованието – отказ от принципа „парите следват ученика“ и целенасочена държавна финансова подкрепа за изоставащите региони“, каза социалистът.

 Не може повече да продължава огромното социално разслоение

За приходната част в бюджета и политиките, които БСП предлага, Драгомир Стойнев обясни, че огромното социално разслоение не може повече да продължава. „Затова ние предлагаме завръщане на прогресивния данък. Предлагаме до размера на МРЗ – необлагаем минимум, а до заплати с размер 3300 лв. – 10% данък. Така 2 млн. и 800 хил. ще плащат по-малко данък или приблизително по 50 лв., с което може да се стимулира потреблението“, обясни Стойнев.

Изключително важно е да се стимулира потреблението

„Силата на БСП е в последователната си политика. В предизборната си платформа се обявихме за плавен преход към прогресивното подоходно облагане. 2,850 млн. работещи, ще плащат по-малък данък, отколкото досега. Това е приблизително по 50 лева. Ще остават около 1,3 млрд. лева в българските граждани”, посочи Драгомир Стойнев. Той обясни, че за БСП е изключително важно  да се стимулира потреблението. По думите му от този милиард и 300 милиона, данъкът от 20% ще се върнат в бюджета, но има мултиплицициращ ефект и ще даде тласък на икономиката. „Както се облага труда, ние предлагаме да се облага и капитала. Затова предлагаме промяна и на ставката на дивидентите”, категоричен бе социалистът. Той обясни, че предложението е дивидентът да се облага на три скали. „Започваме от 10%, 15% и 20%, така както се облага и трудът.”

Искаме да докажем, че ГЕРБ умишлено крият приходите в хазната

По отношение на повишаване на събираемостта и борбата с корупцията, Драгомир Стойнев посочи, че е нужно разширяване и усъвършенстване на обхвата на фискалния контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България чрез включване на допълнителни групи стоки като горивата, сделките с недвижими имоти и зърно. Освен това, по думите на зам.-председателят на ПГ „БСП за България” са нужни законодателни промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, целящи намаляване на субективния фактор в ревизионното производство и изясняване на нормите, по които има различни тълкувателни решения от ВАС. Като други важни мерки, той изтъкна необходимостта от законодателни промени в Търговския закон, ограничаващи прехвърлянето на дружества с необезпечени задължения; обвързване размера на санкциите с размера на укритите обороти, укритата заетост, укритите доходи, завишените разходи; създаване на публичен регистър на обжалваните, отменени и оставените в сила ревизионни актове по сектори и региони; обвързване на системата за стимулиране на служителите на НАП с резултатите от приключеното съдебно производство и др. „Ние искаме да докажем, че ГЕРБ умишлено крият приходи. Върнете се назад и ще видите един и същ театър. През април, когато се гледа годишната бюджетна прогноза, когато се актуализира, от МС започват да валят хвалби, че има приходи, увеличава се събираемостта и че има излишъци. Но как се харчат те? Не през парламента, а през МС на тъмно. Който е симпатичен, който е опитомен или им служи добре, ще получи помощ”, категоричен бе Стойнев. Той обясни, че не е нормално делът на ДДС през 2008 г. да е 10% – 11% от БВП, а сега да е на 9,2%. Същото се отнася и за акцизите от 2008 г. да се равняват на 6,2% от БВП, а сега са едва 4,8%.

БВП с 1,1 млрд. лв. повече

„Ние предвиждаме един по-висок БВП с 1,1 млрд. лв., събираемостта с 2 млрд. лв. повече и увеличаваме разходната част с 2,426 млрд. лв.”, посочи социалистът. Той отново обърна внимание, че основен аспект за социалистите е задвижването на потреблението. Каза още, че през 2017 г. е имало забавяне на инвестициите по европейските програми, което означава, че през следващата година ще има натрупване на инвестиционния процес, което ще доведе до увеличаване на икономическия растеж до 4%.

„Предвиждаме 1,69 млрд.лв. повече в социалната политика за борба с неравенствата. Мерките включват: увеличаване на месечното обезщетение за отглеждане на деца от 1 до 2 г. да е равно на МРЗ, от 340 лв. на 510 лв., разширяване обхвата на помощта от 250 лв. в началото на учебната година, освен за първи клас, и за учениците от семейства с ниски доходи до 4 клас. Става дума за 120 000 деца, преизчисляване на всички пенсии, за да се преодолее тази огромна несправедливост, защото на практика увеличени бяха само минималните пенсии през последната година”, отсече Драгомир Стойнев. Той обясни, че не е справедливо само минималните пенсии да се увеличават, защото това излъчва сигнал, че хората, които са имали най-малък принос за държавата, получават правото за ръст на пенсиите. Стойнев добави, че преизчисляването, ще доведе до увеличаване и на максималната пенсия 1155 лв., увеличава се и минималния среднодневен размер на обезщетение при безработица от 7,20 лв на 12 лв., както и при увеличение на средната работна заплата, това да води до съотносим ръст и на МРЗ.

Край на болниците – търговски дружество

За мерките в здравеопазването, Стойнев бе категоричен, че БСП иска създаване на Национална здравна карта и на нейна база да се премахне статута на търговски дружества на общинските и държавните лечебни заведения. „Тези дружества са натрупали задължения от 500 млн. лв., затова предвиждаме в бюджета си, тези пари да бъдат изчистени. БСП се обявява и за увеличение на доходите на здравните работници според тяхната образователна степен, като бакалавър да е със заплата 1000 лева, а магистър с 1500 лв.

За средствата за образование и наука Стойнев заяви, че БСП предвижда ръст на бюджета спрямо тази година с 810 млн. лв. В това число влизат увеличения на заплатите на учителите с 25%, но социалистите са абсолютно категорични, че принципът „парите следват ученика”, трябва да се премахне, като се запазят делигираните бюджети. БСП се обявява и за процедурата един учебник по предмет за клас. По отношение на висшистите, БСП предлага държавата да поеме таксите по тяхното по обучение по приоритетни направления и защитени специалности в рамките на държавната поръчка. Стойнев обясни, че това няма да струва повече от 6 млн. лв.

По отношение на регионалната политика, Драгомир Стойнев обясни, че БСП не приема пазарът да определя кои региони да се развиват и кои не. „Затова предлагаме държавата да се включи, като визионер  и да бъдат създадени фондовете „Регионално развитие”, но не само за Северозападна България, и „Индустрия”, за подкрепа на нови и на съществуващи предприятия.

Специално за туризма БСП предвижда две ваучерни системи, които да помогнат страната ни да не е привлекателна за туристите само лятото и зимата.

„За транспорта имаме програма, която ще доведе до екологичен и ефективен транспорт”, каза Стойнев.

За „Отбрана и сигурност”, социалистът беше категоричен, че партията не се отказва от предложението на увеличаване на доходите в сектора. „За отбраната са 350 млн. лв. допълнително, като 160 млн. лв. за заплати в сектора на вътрешната сигурност. Предлагаме и 70 млн. лв. за ремонт на наличната техника.

За културата, освен идеите, които досега е предлагала на стойност 100 млн. лв. е реализиране на програмата „Културен чек”, за стимулиране на работата на български творци.

Драгомир Стойнев благодари на всички екипи, които са работили по алтернативния бюджет.