БСП с политическа визия за Европа и председателството на ЕС

Окт 28, 2017 Новини Избори 0 1279

ГЕРБ пропусна шанса да направи председателството национална кауза

На днешното си заседание 49-тият конгрес на БСП ще обсъди и приеме политическа визия на партията за бъдещето на Европа и председателството на ЕС.

„Българското правителство формулира ясна цел: успешно европредседателство на България. Но въпреки това, не виждаме нито визия, нито политически приоритети. Остава впечатлението, че е важно просто да избутаме председателството, за да не се изложим. ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България. Да превърне председателството в общо национално усилие, с което да постигне обединение и национално съгласие. За съжаление ще пропуснем този „прозорец от възможности“, а неуспехът на председателството ще е кражба на бъдеще от всеки български гражданин.“

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е и председател на работната група, изработила доклада, започна представянето му.

„Днешният момент е исторически за Европа. Води се важният разговор за преформатирането и за промяна на функционирането на ЕС. Всеки месец, дори буквално всеки ден се взимат важни решения, които чертаят бъдещето на всеки от нас за десетилетия напред. България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС в сложен политически контекст – предстои дискусията по предложените от ЕК сценарии и произтичащите от тях политики и документи; преговорите по Брекзит; евентуално начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика; перспективата пред Западните Балкани; липсата на солидарност между страните-членки по отношение на бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се евроизбори през 2019 г.

Има една известна поговорка: Някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали.

Не се проведе същностен разговор за Председателството, а във външнополитически план не беше излъчена авторитетна позиция и приоритети. От поведението и заявленията на правителството се остава с тягостното впечатление, че българското  Председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. За сравнение – всички в ЕС говореха колко успешно ще бъде Естонското  Председателство още преди то да е започнало, защото интегритетът и целенасоченото усилие на естонското правителство позволиха на Естония да посочи ясни и изпълними приоритети, които са от полза на всички държави-членки. Пропусната бе възможност за реална дискусия по перспективите на България в ЕС, за отстояване на националните ни позиции, основани на широко обществено-политическо и експертно съгласие и подкрепа., даде оценката на левицата за работата на правителството Станишев.

 

„С тази политическа визия БСП се позиционира като партията на европейското бъдеще на България. Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. И днес наша отговорност е да бъдем мотора на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС. Ако оставим на управляващите, България ще бъде изтикана в периферията“., продължи лидерът на евросоциалистите.

Работната група – автор на доклада е в състав: Сергей Станишев – председател, Деница Златева, Крум Зарков, Кристиан Вигенин, Георги Пирински, Петър Корумбашев, Момчил Неков, Евгений Кирилов и Тома Томов. Политическата визия на социалистите има 10 приоритета: запазване и развитие на Европейския социален модел; присъединяване на България към Шенгенското пространство; финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в Еврозоната; равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност; Многогодишната финансова рамка – запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране; европейската перспектива пред Западните Балкани; Черно море и Дунав – регион на сигурност и сътрудничество.