Ирена Анастасова: Трябва да изравним нивото на образованието в цялата страна

Окт 26, 2017 Новини БСП 0 909

Злагаме 25% ръст на заплатите на учителите и 3,9% от БВП за образование

„Злагаме 25% ръст на заплатите на учитеите и 3,9% от БВП за образование. Основната ни цел е изравняване на нивото на образованието в цялата страна“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова по време на дискусията с учители и директори на училища за Алтернативния бюджет на БСП в сферата на образованието, провела се в Красна поляна. Тя побясни, че са били проведени над 40 срещи в цялата страна при изготвяне на параметрите с образованието. „Никой не може да отрече, че в образованието се хвърлят средства. Ние нямаме против това, но имаме против начина по който тези пари се разпределят в системата“, обясни Анастасова. Тя посочи, че от заявените 19 стандарта за образование 12 вече се променят, а 1 изобщо не е създаден - за физическа среда. „Как правят бюджет без да имат стандарт за физическа среда? Как училищата правят стратегия и правят приема за седващата година като не знаят какви трябва да са условията в училище?“, попита тя.

Анастасова обясни, че има училища, които са с много добра материална база, но има и такива в трагични условия, вследствие на изкривената философия на  делегираните бюджети.  „Има училища, в които все още се пише на черна дъска с тебешир, топлят се на печка с въглища и 1,2,3,4 - клас са в една смесена паралелка. Трябва да има стандарт, който да задава критериите на които да отговарят всички училища в страната“, коментира тя. По думите й, ако едно училище покрива определен процент от стандартите, то в близките години би следвало да получават средства само за поддръжка на базата, а тези, които са далеч от стандартите- да получават повече. Тя подчета, че БСП е категорично против модела „парите следват детето“ и ще се бори за отпадането му „Само така ще се изравни нивото в образованието, децата ще учат при нормални условия и учителите ще преподават в такива“, заяви Ирена Анастасова.

Антон Кутев: Образованието дава резултати след 10-20 години, не е като откриване на магистрали    

„Вече 27 години всички говорим, че образованието е важно, но никой не е постигнал нужното.  Това е така, защото резултатите идват след 10-20 години“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“  Антон Кутев. По думите му сега никой не мисли за повече от 2 години, защото тогава не знае дали е на власт и взима мерки, от които ще се види веднага резултатът – реже лентата на магистралата и е герой. „Образованието има друга логика и затова не е приоритет на управляващите“, заключи Антон Кутев.