Таско Ерменков: МС няма капацитет да дефинира проблемите на националната сигурност

Eдна от основните ни задачи трябва да бъде полагане на всички усилия за нормализиране на отношенията и намаляване на високия тон на диалог между страни-членки и страни-нечленки на НАТО в Черноморския регион, Балканите и Русия

„Ако ЕС няма амбиция за териториална отбрана, а министърът на външните работи твърди, че има нужда от военни бази, значи те ще са необходими за териториална експанзия“. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков по време на заседанието на Комисията по отбрана. Той попита кое е по-важно за националната сигурност – да бъдем умерена и балансирана, съобразена с конкретната обстановка у нас страна или да се подвеждаме по конюнктурни съображения, които нямат нищо общо с националните интереси. Ерменков подчерта, че от България и от наблюдаващите ни отвън, се забелязват противоречията между ръководствата на Министерство на отбраната и Министерство на външните работи. „Изобщо в Министерски съвет говори ли се по темата национална сигурност? Изобщо намира ли се някакво разбиране? Как се съотнася казаното от зам.-министър Запрянов, че „няма амбиции за териториална отбрана“ и думите на външния министър  Захариева: „Нямам против да има база на НАТО на брега на Черно море“, попита Ерменков. Той обясни, че наличието на военна база е амбиция или за териториална отбрана, или за териториална експанзия. По думите му иначе няма нужда да има база. Според него това разминаване показва за пореден път липсата на капацитет в МС, като цяло, за дефиниране на основните проблеми на националната сигурност на България, което я поставя под риск.

Таско Ермеков заяви, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС имаме възможността да формираме дневния ред. Според него една от основните ни задачи трябва да бъде полагане на всички усилия за нормализиране на отношенията и намаляване на високия тон на диалог между страни-членки и страни-нечленки на НАТО в Черноморския регион, Балканите и Русия.