БСП слага край на шуробаджанащината със закон за държавните и общински предприятия

Окт 10, 2017 Новини БСП 0 1067

Кирил Добрев: Ако БСП води компроматна война, защо тогава в ГЕРБ валят оставки?

„ Ако БСП води компроматна война, защо тогава в  ГЕРБ валят оставки?“ Това попита Кирил Добрев, зам.-председател на БСП, по време на пресконференция в централата на партията. Той засегна и темата за двойните стандарти. „Защо си отиде депутатът Живко Мартинов, а Делян Добрев остана? Защо няма всенародна любов за Антон Тодоров и май ще си отиде утре, а Делян Добрев пак ще остане?“, риторично попита Добрев и отговори: „Защото има едни депутати, които са по-скъпи от други“. Според него Валери Симеонов вече не е проблем на премиера, а е национален проблем. „Неговите думи бяха далеч по-силни и далеч по-изпълнени със съдържание от тези на Тодоров“, каза още Добрев. По неговите думи табличките вече са оформени в сигнали и са десетки. Той спомена връзка между общински съветник от ГЕРБ с общински фирми във Велинград. „Ще оставя думата на г-н Цветанов. Той често ходи във Велинград – СПА, релакс. Може покрай тези неща да е наясно. Ако не знае, ще му опресня паметта след няколко дни. Парламентарната група на ГЕРБ за роднинското участие в бордовете- проблемът е там, че всичко започва от ръководството на НС и свършва с редови депутати от ГЕРБ“, коментира Добрев. Той припомни, че всичко е започнало от кампания на БСП „Не на страха“, стартирала лятото, когато депутат от ГЕРБ рекетираше и притискаше защитен свидетел на прокуратурата. „Оттогава досега са стотици сигнали“, каза още той.

Кирил Добрев коментира и участията в медиите на народни представители от ГЕРБ, които представят аналогични схеми на тези на БСП. „Най-скандалната“ е Каварна. Втора братовчедка на кмета - Виктория Керчева, е председател на финансовата комисия“, обясни Добрев. Той показа протокола от Общинския съвет, с който е избрана за този пост с 10 гласа – „за“, 4 – „против“ и 2 – „въздържали се“. Добрев поясни и че БСП има 7 общински съветника. Зам.-председателят на БСП коментира и обвиненията на бившия кмет Цонко Цонев, свързани с фирма за чистота, като подчерта, че договорът е подписан именно от него. „Протестират за средства и злоупотреби, а бюджетите на г-жа Ставрева се приемат с 15 гласа „за“, няма „против“ и „въздържали се“. Всичко, което се случва в община Каварна, е подкрепено от ГЕРБ“, категоричен е Добрев.

„Най-голямата перверзия е Брегово. Фонд „Работна заплата“ на общината е колкото месечния доход на семейство Ненкови. Да сравнявате шеф на борд, 28-годишен, с шофьор на катафалка, е меко казано перверзия“, каза още Кирил Добрев.

 Драгомир Стойнев: Спирайки шуробаджанащината и корупцията, ще дадем тласък на българската икономика

„Силата на БСП е в нейната последователност. Отново внасяме законопроекта за регламентация на управлението на държавни и общински предприятия с над 50 % държавно или общинско участие“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той припомни, че предишния път законопроектът е бил отхвърлен, но БСП държи на него и той е бил част от предизборната й програма. „Надявам се най-накрая този законопроект да бъде приет. Така ще се регламентира начинът, по който ще бъдат избирани членовете на управляващите органи в държавните и общинските предприятия, особено във вторите, защото там става най-голямата корупция, която захранва и съответния политически местен елит на ГЕРБ“, обясни социалистът. По думите му за левицата е важно на тези постове да има знаещи, можещи, компетентни хора, професионалисти, доказали се в своята сфера и които заемат съответния пост единствено и само след конкурс. Според него тези хора трябва да могат да бъдат сменяни, само ако не изпълняват бизнес -плана, който е залегнал при тяхното назначение, а не при смяната на съответния министър. „Заради скандалите, които са на дневен ред за шуробаджанащината, ние ще дадем светлина на един законопроект, който има една много по-голяма цел – да изведе държавните и общински предприятия на това ниво, на което са те в целия ЕС“, заяви Стойнев и подчерта, че само в България тези предприятия формират 10% БВП и създават 10% от заетостта, а за държави като Франция те са около 30%. Той коментира, че тези предприятия трябва да работят само и единствено на пазарен принцип, с професионално ръководство, а не да заминават в чужбина, защото трябва да бъде назначен поредният партийно лоялен некадърник. По думите му неслучайно нямаме и мултинационална фирма, която да създава пазари в съседните държави. „С предлагания от нас закон ще помогнем на държавните и общинските  предприятия и те ще могат да осигурят ресурс както за общините, така и за държавния бюджет. Така спирайки шуробаджанащината и корупцията, ще дадем тласък на българската икономика“, заключи Драгомир Стойнев.