Крум Зарков: Управляващите се опитват да подкопават президентската институция

Окт 10, 2017 Новини БСП в медиите 0 1026

Чест прави на президента Радев, че назова нещата с истинските им имена

„Датата на КСНС при президента е известна от месец. Винаги може да се намери решение за представителство на съвета. Имаше демонстрация от ГЕРБ и присъдружните им партии, която подкопава президентската институция и важната тема за борбата с корупцията. Чест прави на президента Радев, че назова нещата с истинските им имена.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков по БНТ. Според него може да се намерят качествени решения за борба с корупцията, стига да се намери желание за това.

Нужен ни е силен разследващ орган за високите етажи на властта

„Ако се съгласим, че корупцията по високите етажи е престъпление, то ни трябва силен разследващ орган. Ние предлагаме да се създаде именно такъв”, посочи Крум Зарков. Според него превенцията е важна, но е несериозно да се гонят министри с превенция. „Важното е какво ще прави този орган и къде ще бъде ситуиран в институционалния пейзаж”, обясни зам.-председателят на ПГ. По думите му този орган трябва да се специализира в разследване на определен тип трудни за доказване престъпления. „Той засяга хора, които разполагат с власт и често не се колебаят да злоупотребяват с нея”, обясни Зарков.

След скандала в Хасково, в централата на БСП валят сигнали за подобни случаи

„Говорейки за антикорупционно законодателство и шуробаджанащина, в обществото обаче се създава нагласа към подобни „феномени”, обясни Зарков и посочи, че след оповестяването и последвалите скандали около роднинските връзки в Хасково, в централата на БСП са заваляли сигнали, съобщения, обаждания за подобни случаи в цялата страна.