Очилата на Брат Пит пречат на финансовия министър да види контрабандата

Мар 05, 2010 Новини БСП 0 1386

Сергей Станишев: Къде са приходите, които обеща г-н Дянков? Къде са приходите, милиардите, които обеща г-н Дянков?, попита председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред журналисти в кулоарите на парламента

Сергей Станишев: Къде са приходите, които обеща г-н Дянков?

Къде са приходите, милиардите, които обеща г-н Дянков?, попита председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред журналисти в кулоарите на парламента. Няма ги приходите, заложени като очаквания, пък заяви секретарят на ИБ на БСП и депутат от ПГКБ Корнелия Нинова. Очевидно управляващите не искат да чуят истината, особено когато е болезнена за тях, но ще им се наложи. А тя е, че не се събира приходната част в бюджета, коментира тя. Нинова попита какво се случва с обещанията на министъра на финансите само от борба с контрабандата да събере 2 млрд. лв. повече, от връзката между Агенция „Митници" и НАП - 700 млн. лв. повече? И  защо при заложено очакване за февруари да се съберат общо 345 млн. лв., са събрани около 60 млн. лв. по-малко?

Контрабандата в страната е стигнала 50%. Защо обещанията му да намали контрабандата на 5% не се случват? Продължи с въпросите към Симеон Дянков Корнелия Нинова. След това предположи, че сигурно мечтаните очила на Брад Пит му пречат и 50% ги вижда като 5% . От левицата смятат, че Дянков се е провалил във финансовата политика и колкото по-дълго стои на поста, толкова по-голяма е отговорността на Бойко Борисов.

Депутатът от ПГКБ Румен Такоров обвини от парламентарната трибуна министъра на финансите, че заради водената от него политика, контрабандата на цигари се увеличава. Ако някой трябва да се поти и да си отиде от там, откъдето е дошъл, това сте вие, заяви Такоров и допълни, че с действията си Дянков заприличвал все повече на Хер Флик. Изказването на Такоров силно раздразни председателят на парламента Цецка Цачева, която му отне думата.

По-късно депутатът от ПГКБ Анна Янева се обърна към министъра на финансите с думите, че е нанесъл обида на служителите и работниците от „Булгартабак". Преди време Дянков си позволи да обвини предприятието, че произвежда незаконно цигари в следработно време. Янева беше категорична, че такива изказвания са недопустими, особено, когато „Булгартабак" е в процес на приватизация

Пътят на децентрализация на работата по фондовете, който е избрало правителството, е погрешен. Коментарът направи председателят на НС на БСП и ПГКБ Сергей Станишев пред журналисти  в парламента. Не съм сигурен, дали ще се реализира и това намерение на правителството за министър по еврофондовете, заяви още той. Лидерът припомни, че при съставянето на новото правителство е бил против премахването на поста вицепремиер по еврофондовете.

Станишев коментира и темата с депутатските заплати. Според него не трябва да се сменя формулата, по която се изчисляват, а просто трябва да се замразят. Той припомни, че преди изборите бяха намалени заплатите в изпълнителната власт и добави, че първото действие на новия кабинет е било да се увеличат възнагражденията с около 15 %.