Кристиан Вигенин приключи в Армения визитата си в региона на Южен Кавказ с нов апел за мирни усилия

Сеп 30, 2017 Новини БСП 0 939

30.09.2017г.

В срещите си вчера и днес с правителствени и парламентарни лидери, специалният представител на Парламентарната асамблея на ОССЕ за Южен Кавказ Кристиан Вигенин повтори необходимостта от разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, като се отчитат интересите на хилядите хора, потърпевши от него. 
В Ереван, на 29 и 30 септември, Вигенин се срещна с арменския президент Серж Саргсиян, председателя на парламента Ара Баблоян, министъра на външните работи Едуард Налбандиян, министъра на отбраната Виген Саргсиян и членове на арменската делегация към ПА на ОССЕ. Също така той се срещна с представители на гражданското общество, студенти от Ереванския държавен университет, както и с жители на село Талиш, които са дали човешки жертви и са понесли тежки материални щети при интензивните военни действия през април 2016 г. 


„След като тази седмица се срещнах с хора и от двете страни на линията на контакт, които продължават да страдат от нестихващия десетилетия конфликт, повтарям - това трябва да спре!”, каза специалния представител Кристиан Вигенин. „Конфликтът все още влияе върху живота на стотици хиляди хора. Независимо дали са подложени на терора на ежедневните нарушения на примирието, които продължават по линията на контакт или на трагедията да са изселени от домовете си в продължение на години, при всички положения страдат хората. Необходима е спешна и сериозна политическа намеса, за да получат мир.” 
Вигенин подчерта твърдата си подкрепа за работата на Минската група и нейните съпредседатели, но наблегна на огромната отговорност, която носят политическите лидери на участващите страни. Той приветства плановете за среща между президентите на Армения и Азербайджан в близко бъдеще. 
„Страните от Южен Кавказ са изпълнени с гласове за мир, защото те са тези, които страдат от конфликта. Моят план е да работим с колегите ми от Парламентарната асамблея на ОССЕ, за да увеличим чуваемостта на тези гласове и да допринесем за намирането на трайно решение на конфликтите”,  каза той. 
В Ереван, Вигенин се срещна и с председателя на де факто парламента на Нагорни Карабах. 
Срещите в Армения следваха срещи в Азербайджан и Грузия,  провели се по-рано през тази седмица. Вигенин редовно подчертава, че ролята на парламентарния диалог може да окаже голямо влияние върху процеса на разрешаването на конфликта и при своите визити той насърчава усилените контакти между депутатите в региона. Посещението тази седмица е част от дейности, които той предприема в качеството си на Специален представител.