Управляващите искат да узурпират средствата от Социалноинвестиционния фонд

Мар 04, 2010 Новини БСП 0 1601

В годината за борба с бедността и социалното включване се закрива под натиск СИФ В годината за борба с бедността и социалното включване, управляващите закриват с натиск Социалноинвестиционния фонд (СИФ), заяви депутатът от КБ Драгомир Стойнев на брифинг в НС

В годината за борба с бедността и социалното включване се закрива под натиск СИФ

В годината за борба с бедността и социалното включване, управляващите закриват с натиск Социалноинвестиционния фонд (СИФ), заяви депутатът от КБ Драгомир Стойнев на брифинг в НС. ГЕРБ широко прокламират тристранното сътрудничество, но пренебрегват мнението на КНСБ. Закриването на СИФ е решено без предварително обсъждане с членовете на Управителния съвет, възмути се той. В УС на СИФ има равен брой представители на държавата, синдикатите и работодателите. Все още не е предоставен отчет за дейността на СИФ.

Драгомир Стойнев обясни, че СИФ е пред приключване на Проект "Социални инвестиции и насърчаване на заетостта" на стойност 60 млн. евро. Парите са усвоени на 99,8%. СИФ е финансирал 468 проекта от общинската социална инфраструктура, 150 социални заведения, 99 училища и 58 детски градини. Реални бенефициенти по СИФ са били над 430 хиляди души, които са намерили препитание по тези проекти.

МТСП задържа средства на общините от близо 3,5 млн. лв без основание. Защо МТСП се разпорежда със средства, които не му принадлежат ? - попита Драгомир Стойнев.

Истинският проблем със закриването на Социалноинвестиционния фонд (СИФ) е желанието на управляващите да узурпират парите и да ги дадат на послушни кметове и на ръководители на социални домове, близки до властта. Това каза в подкрепа на тезата на колегата си депутатът от КБ Мая Манолова. По думите й е налице противоречие между заявени намерения на ГЕРБ и премиера Борисов и това, което се приема от парламента като законодателни решения - налице е опит да се избегне контролът на социалните партньори и НСОРБ. В момента СИФ е изпълнителен орган от българска страна по едно заемно споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие на стойност 40 млн. евро по проект „Социално включване". Това са пари, които биха могли да бъдат предоставени на българските общини за изграждане на социална инфраструктура, за социални домове и социални услуги, които са насочени към децата до 7-годишна възраст. Тези 40 млн. евро са изключително важни и за българския бизнес, обясни Манолова. По думите й това заемно споразумение има силата на закон. „Ясно е, че един орган, който е посочен в това споразумение не може просто така да бъде закрит и просто така да бъде заменен с друг орган. Това се прави в нарушение на заемното споразумение със Световната банка и аргументите, че има устна договорка с банката за подмяната на този орган, са абсолютно несериозни.  По думите на Мая Манолова СИФ ще бъде заменен с администрация от МТСП- така управлението, в което участваха синдикатите, работодателите и  НСОРБ ще се замени с администрация, която е пряко подчинена на изпълнителната власт.

Намираме за престъпление закриването на една такава работеща структура като СИФ, каза Стойнев във връзка с очакваното гледане на второ четене ликвидирането на Социалноинвестиционния фонд.