Филип Попов: ГЕРБ предлагат имитация на борба с корупцията, ние – резултати

Сеп 04, 2017 Новини БСП в медиите 0 453

Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления.

          „ГЕРБ искат да продължат да маркират борба срещи корупцията, а ние искаме резултати. Те не предлагат истинска борба – наказателно преследване от страна на държавата”. Това заяви пред Нова телевизия секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов. Той коментира, че БСП е последователна в желанието си за борба с корупцията и затова няма да подкрепи законопроекта на управляващите, както не е подкрепила и този на Кунева, защото и двата не стават. Попов подчерта, че няма проблем с Конституцията по отношение на правомощията на президента и предложението на левицата той да избира председателя на единния орган на борба с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от левицата заяви, че при срещите с главния прокурор на републиката, с председателя на Върховния административен съд не са били изказани  такива тези, които управляващите се опитват да внушават. Той обаче подчерта, че ГЕРБ предлагат Борисов да си избере председател на комисията и той да го разследва, защо корупцията е съсредоточена в изпълнителната власт. „Конституционният съд е този, който трябва да вземе решение както по отношение на нашия законопроект, така и по отношение на този на ГЕРБ”, допълни социалистът.

          „Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления. ГЕРБ предлага обединяване на всички сега действащи органи”, обясни Филип Попов. Той наблегна, че има препоръка и от ЕК внимателно да се разгледа случаят, защото сред тях има и органи с добри резултати като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.  По думите му това имущество може да е незаконно придобито не само вследствие на корупция.

          „Искаме този орган да има разследващи функции”, подчерта Филип Попов. Според него Прокуратурата е заявила готовност да работи по сигнали за корупция по високите етажи на властта, но няма такива сигнали. „Когато разследващите органи съберат доказателства по реда на Наказателно- процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, те ги предоставят на прокуратурата, която ги внася в съда и се образува дело. В момента нито събират, нито разследват, нито имат сигнали и не се стига до прокурор, което е проблемът. Очевидно има страх в обществото да се работи по такъв род сигнали”, заключи Филип Попов.