Илиян Тимчев: Проблемите в Спешната помощ не са приоритет за управляващите, но ние, от БСП, поемаме отговорността да ги насочим

Изминали са 4 месеца от управлението на това правителство, a спешната медицина така и не е намерила място в дневия ред на парламента

„Проблемите на спешната медицина намериха повече отзвук в обществото и в медиите, но не и сред управляващите. Затова на БСП се пада отговорността да насочим вниманието към тях“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Илиян Тимчев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че са изминали 4 месеца от управлението на това правителство, a спешната медицина така и не е намерила място в дневия ред на парламента. Тимчев засегна двата проекта за обновяване и модернизация на спешната помощ по ОП „Региони в растеж“ и за обучение на медиците в спешната помощ (ПУЛСС 2) по ОП „Развитие на човешките ресурси“. „Проектът за модернизация е на стойност около 160 млн. лв. Застрашен е от провал заради поредица от грешни решения и ненавременни действия на управляващите“, подчерта той. Депутатът обясни, че вторият европейски проект е т.нар. „ПУЛСС 2”, който предвижда усвояването на 7 млн. лв безвъзмездна помощ за обучение на кадри на спешната медицина и създаването на Национален център за обучение по спешна медицина. „Въпреки, че е стартирал през февруари тази година, проектът е в пълен застой и на практика нито една от целите му не е постигната“, каза още той. По неговите думи, по време на кампанията, двата проекта за модернизация и обучение са били представяни от ГЕРБ като панацея за проблемите в спешната медицина. „Сега обаче, когато е в ръцете им да ги реализират, не чуваме нищо за тях. Затова ще питаме, докато получим отговори и се предприемат действия“, категоричен е народният представител. Той посочи и друг проблем, свързан с поддръжката на информационно-комуникационната система на спешна помощ. „Става въпрос за софтуерната система, която локализира и записва обажданията към спешните центрове,  както и за джипиес проследяването на линейките. Договорът с фирмата, която предоставя тези услуги е изтекъл миналия месец и тя е уведомила министерството, че ще спре поддръжката й“, уточни Тимчев. Според него до това се е стигнало заради забавен конкурс от страна на Министерството на здравеопазването. „Нов конкурс за поддръжката на комуникационната свързаност е трябвало да бъде обявен отдавна, но поради незнайни причини това се е случило чак след изтичането на договора“, допълни той. Тимчев обърна внимание и на коментар на зам.-министър Ненков по въпроса, че нищо страшно не е станало и в най-лошия случай адресите на повикванията трябва да се записват на ръка - това било обичайна практика в миналото. „Изказването на зам.-министъра е несериозно и като цяло показва отношението на ведомството към належащи и неотложни проблеми, и неумение да се идентифицират и разрешават приоритетни задачи“, коментира депутатът.

Народният представител подчерта, че националната система за спешни случаи (телефон 112) също е в катастрофално състояние. „Това не е новина, тъй като телефонът не се поддържа от 2015г., в резултат на което стават грешки при приемането на сигналите и пращането на спешни екипи. Грешки, костващи човешки живот“, каза още той и обясни, че скоро след обявяването на обществената поръчка е станало ясно, че вътрешният министър Радев я е спрял. „Официалното обяснение беше, че той се чувствал притиснат от фирмата, изпълняваща поръчката, каквото и да означава това.  Още повече не стана ясно ще бъде ли обявена нова обществена поръчка и кога ще стане това“, посочи Тимчев.

Като друг повод, за да се инициира дебат от „БСП за България“, е въпросът за стандарта за спешна медицина. „Вече повече от половин година колегите в СП работят без стандарт. Причината за това е, че стандартът, въведен от министър Москов, беше обжалван в съда и обявен за невалиден. Така се създаде нормативен вакуум, който донесе след себе си редица проблеми“, обясни той. Тимчев поясни, че новият стандарт вече е поставен за обществено обсъждане, но е копие на стария, с изключение на глава четвърта, засягаща структурите за болнична медицинска помощ. „Стандартът е важен и за пациентите, и за работещите в СП. Той не само регулира всички процеси и осигурява качеството на спешната помощ, но и защитава работещите в системата в случай, че пациент си потърси правата в съда. При положение, че е известно колко неотложно беше пренаписването на стандарта, защо това се случи чак след четири месеца от управлението?“, попита той. Депутатът от левицата подчерта, че приемането на стандарта е от ключово значение и заради проекта за модернизация на спешната помощ с евросредства. „Освен това в него са заложени мерките, които имат за цел преодоляването на изключително сериозния проблем с агресията над медицински лица от СП“, каза още той. Тимчев постави въпроса и за липсата на кадри, както и неатрактивните специалности за младите лекари. „Самата тема за СП трябва да стане приоритет на изпълнителната власт. За съжаление не наблюдаваме проактивност от страна на управляващите, предвиждане на трудностите и превантивни мерки преди нещата да излязат извън контрол“, посочи народният представител и изрази надежда това да се промени за в бъдеще.