Жельо Бойчев: България може и заслужава по-добро бъдеще и ние сме готови да й го дадем

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми дами и господа народни представители,

Това е последният работен ден от първата сесия на 44-то Народно събрание. Днес трябва да дадем отговор на въпроса: Успяхме ли като народни представители, чрез нашите дела в законодателната институция на Република България, да бъдем полезни на страната си?

Ще се опитам да започна с положителното, с добрия пример. Давайки си сметка за сложните геополитически процеси на Балканите, Европа и света, въпреки ролята си на опозиция, ние от ПГ на „БСП за България“, декларирахме, че сме готови да водим диалог и да постигаме съгласие по въпроси с голяма значимост, а именно защита на националните интереси на страната; по въпроси, свързани с външната политика и националната сигурност. За нас това са успешни дейности, свързани с провеждане на председателството на Съвета на Европейския съюз, бъдещето ни в ЕС, гарантирането суверенитета на страната, опазването на националните граници и сигурността на всеки един български гражданин.

За съжаление, успяхме само два пъти. Първият път е приемането по наше предложение на обща декларация, осъждаща погрома над македонския парламент. Вторият път е вчера, 27 юли 2017 г., когато отново по въпроси, свързани с Македония, декларацията за подкрепа усилията за подписване на договора за добросъседство. Добре е, че по тази толкова болезнена от историческа гледна точка тема и толкова емоционална за всеки българин тема,  показахме последователност и единодействие.

Дотук с положителните примери. Остана неразбрано нашето добро намерение важните външнополитически решения да се взимат след обсъждане в българския парламент. Отказахте възможността да изработим български сценарии за развитието на Европа, отчитащ и защитаващ нашите интереси. Да не допуснем България да бъде изтласкана в „периферията“ на европейския проект. Няма как нашият глас да се чува в Европа и да имат тежест нашите позиции, ако преди това не сме постигнали национално съгласие по тях в Република България. Вместо разговор за приоритетите и политическото съдържание на българското председателство, започнахме да търсим кой открадна парите в НДК. Колкото и да не искате, НДК се превърна в символ на нашето председателство.

Нека се върнем в началото на нашата работа. След дълги и мъчителни преговори или по-точно пазарлъци и договорки в 44-то НС, се състави мнозинство, излъчило кабинет № 3 на Борисов. За пореден път българските граждани се оказаха излъгани. Дойдохте на власт от тяхно име и точно заради тази власт ги предадохте.

Започнахте със скандални кадрови назначения и лобистки законопроекти. Най-страшното нещо в политиката е да лъжеш гражданите, използвайки ги само в качеството им на електорат и след изборите да не държиш на обещанията си.

Първото обещание, което забравихте, е за минимална пенсия от 300 лева и преизчисляване на всички пенсии. Задоволихте се с имитация на политика и решения на парче. Над милион и половина български пенсионери не получиха никакво увеличение.

Нещо повече - цинично противопоставихте пенсионерите с осигурителен стаж и възраст на пенсионерите с пенсии за инвалидност. Гласувахте против  предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии. Това предложение щеше да реши редица наболели проблеми, да покаже ангажираност на народните представители със социални каузи, да премахне голямата ножица между старите и ново отпуснатите пенсии. Така хората, упражнявали една и съща професия и с еднакъв осигурителен стаж, щяха да получат много по-справедливи доходи.

Следващите излъгани се оказаха заетите в сектор „Сигурност“. Много добре знаете, че няма как да гарантираме националната сигурност и борбата с престъпността, ако не мотивираме служителите, които са заети в тях и ако не обезпечим финансово и технически тяхната работа.

Вместо ускорена модернизация на Българската армия, спряхте изпълнението на проектите и ги отложихте за следващата година.

Обещахте попълване на щата на МВР и присъствие във всяко населено място на униформени полицаи. В реалността се оказа, че те са със скъсани обувки и трябва да си купуват униформите сами, за да ходят на работа. За голяма заслуга отчетохте промените в Закона за МВР, даващи възможност липсващите дрехи да се заменят с пари. Но това е тяхно право по закон, просто последните години държавата не го изпълняваше.

Министърът на МВР не разбира аргументите и исканията на собствените му служители. Неговото разбиране за работа в сектора е „колкото повече ни подслушват и следят, толкова по-добре“. Така след безумната „реформа“ на Бъчварова, този път сте готови окончателно да съсипете МВР.

Казват, че престъпниците първи усещат слабостта във властта. Свидетели сме на безобразно насилие над личността. Няма ред, няма държавност, няма държава. Всеки краде и бие, където му падне. Погледнете само последната седмица. Пребиха на улицата нотариус, след това известен журналист от БНТ в центъра на София, а завчера показно убийство на бизнесмен в Пловдив.

Обявихте образованието за приоритет. Разбира се, това само на думи, защото когато бе необходимо, не подкрепихте предложението ни за промени в Закона за семейните помощи за деца. Искахме да разширим обхвата на помощ и подкрепа на семействата с ниски доходи и деца във 2, 3 и 4 клас за част от разходите им в началото на учебната година. За да може първият учебен ден на децата да носи наистина радост на техните семейства. Въпреки очевидната необходимост от промени в Закона за предучилищното и училищно образование, отказахте да приемете нашия законопроект. За пореден път поставяте под риск успешното започване на учебната година.

Така може да изреждам до безкрай отказа на ГЕРБ да изпълни поети ангажименти в предизборната кампания и да следва трайно политиката си да бъде политически демагог в най-новата ни история вече повече от 10 години.

Ще спомена няколко истински доказателства, подкрепящи този извод. Ще напомня за укриването и бездействието на институциите при наличието на увеличени стойности на уран в питейната вода на Хасково, скандалите и проверките при строителството на магистрали и санирането на жилищни сгради, НДК и скандално комичната история със суджука от последните дни. Като етикет на вашето управление се налагат скандалите и злоупотребите. Моделът НДК е еманация на управлението на ГЕРБ. Една хубава фасада – както му казвате „Видими резултати“, но когато дръпнеш завесата, виждаш нагласени поръчки, злоупотреба с власт и корупция.

При избирането на това правителство заявихме, че тази коалиция е опасна и залага нестабилност в България. Днес се разбира от всички, че сме били прави. Вчера бе публикувано поредното социологическо изследване, което показва, че близо два пъти повече са хората, според които правителството на Борисов разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54%:26%). Близо 40% от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си.

Такова е положението в страната днес.

Ясно разбрахме, че суджукът, образно, а и буквално казано, е за премиера. Но тук възниква въпросът: „Колко хора могат да се наредят на масата за суджука и как той ще го споделя”. Суджук според силата, а не според потребността – това е мотото на управлението. При „Борисов-1“ беше пицата на Дянков, при „Борисов-3“ – суджукът.

Три месеца след избирането на правителството продължавате да нямате нито управленска, нито законодателна програма. Но за какво ли ви е тя, нали си имате власт, пари обществени поръчки.

Борисов води външна политика, без да има яснота за държавната политика в собствената си страна. Азбучна истина е, че външната политика е продължение на вътрешната. Какви интереси защитава правителството, след като не може да съумее да ги формулира на родна почва. Ако не си наясно какво искаш да правиш у дома, как ще го защитаваш навън.

Като антипод на всичко това се изправя парламентарната група на „БСП за България“. В тези няколко месеца БСП се очерта като ясна политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ. Ние не излъгахме и не предадохме тези близо един милион избиратели, дали гласа си за нас. Системно и последователно изпълнявахме нашите ангажименти за борба с бедността и големите социални неравенства, подкрепата на българските производители, българските храни, достъпното и качествено образование, отчитащо потребността, и развитието на икономиката ни за подкрепа на младите и възрастни хора. С нашите законопроекти, предложения за решения и парламентарни въпроси „БСП за България“ се превърна най-активната политическа група през тази сесия на 44-то Народно събрание.

Ще продължим да го правим и занапред!

България може и заслужава по-добро бъдеще и перспектива и ние сме готови да й го дадем!