Корнелия Нинова:Единодушни сме с президента по трите теми - корупция, земеделска земя и КСНС

Юли 20, 2017 Новини БСП 0 1203

Предложеният от правителството закон е имитация на борба с корупцията. Внасяме през септември своята алтернатива

„Представих пред президента Румен Радев нашата позиция. Не одобряваме закона за борбата с корупцията, който предлага правителството и няма да го подкрепим. Това не е борба с корупцията, а имитация. През септември ще предложим собствена концепция за борба с корупцията.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата при президента Румен Радев, инициирана по искане на лидера на левицата.  

„Това, което предлага правителството, като единен орган за борба с корупцията е – сега съществуващите структури да се обединят в едно. Това не е нов орган по същество, а е структурна промяна. Тяхното предложение предвижда- същите хората, които са в тези органи, да си изкарат мандатите. Тоест- същите органи, същите хора, които досега се бореха с корупцията, трябва да продължат. От досегашната борба с корупцията няма резултат, а те не предлагат нищо ново. Ние сме за единен орган, както и президентът, но не и това, което предлага правителството”, обясни Корнелия Нинова.

"Искаме истинска борба с корупцията, не имитация. 27 години имитации, а корупцията си расте всяка година, народът обеднява и нищо не се прави”, каза също председателят на БСП. „ Ето защо обсъдихме и темата за следващия КСНС-  да засегне борбата с корупцията и бедността, за да се стигне най-накрая до една истинска борба с корупцията, а не до тези имитации."- аргументира се Нинова. 

Лидерът на БСП посочи, че по време на срещата с президента е поставила и въпроса за продажбата на земеделска земя на чужденци. „Нека да намерим обединение, институционално, политическо и българско, за да не допуснем свободната продажба на земеделска земя на чужденци”, призова Корнелия Нинова. Тя посочи, че е запознала президента с аргументите на левицата, както и с проведените разговори с другите лидери на партии и какво съгласие е постигнато в парламента. „Потърсих и мнение на президентската институция по този въпрос. Президентът подкрепи това, което правя. А то е- да потърсим, чрез евродепутатите, всички парламентарни партии, правителството- този начин, който ще ограничи продажбата на българска земеделска земя на чужденци”, посочи лидерът на левицата.

Корнелия Нинова каза също, че третата обсъдена тема на срещата е била неизпълнението на решенията от предишния КСНС. „Решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете минаха. Правителството не представи плана за попълване на състава на армията и МВР, а очакванията на полицаите са абсолютно основателни.  Протестите им също са основателни. Ние, в новата сесия, ще поставим на парламентарен контрол и въпроса - какво се прави в изпълнение на решенията, взети при президента?”, каза още тя.