Кристиан Вигенин: Искаме от правителството българска позиция за бъдещето на Европа

БСП ще следи подготовката за председателството по няколко важни теми

„Днес е важен ден за Народното събрание - за пръв път от началото на неговия мандат министър-председателят е тук, за да разисква с народните представители, а чрез тях и с българските граждани, въпроси за развитието на ЕС“. Това заяви международният секретар на „ПГ на БСП за България“ Кристиан Вигенин по време на дебата за бъдещето на ЕС. Той припомни, че след изборите БСП, чрез своя лидер Корнелия Нинова, е обявила намерението си да търси консенсус с управляващите по въпросите, свързани с подготовката на председателството, при ясно условие - важните решения да бъдат обсъждани и приемани в Народното събрание.
Вигенин подчерта, че БСП ще следи подготовката за председателството по няколко важни теми: какви приоритети за ЕС ще предложи България; какви позиции ще изработи и отстоява България по важните за ЕС въпроси; как ще протече подготовката като организация и логистика.
По отношение на приоритетите Вигенин заяви, че призивите на БСП са били чути от правителството и то е приело проект на Програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС. „БСП очаква да има широк дебат и в Народното събрание - всяка парламентарна комисия да разгледа приоритетите, да представи своя принос, а обобщен от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове материал да бъде дебатиран и приет наесен“, заяви той. Бившият външен министър подчерта, че председателството не е на ГЕРБ, а на България. Депутатът подчерта, че част от приоритетите на БСП са влезли в програмата - Западните Балкани, Черноморския регион, създаването на една по-справедлива Европа с акцент върху инвестирането в образование, човешки ресурси, борба с бедността. „Г-н премиер, Вашият министър Лиляна Павлова успя да подготви проект за приоритети на Европейския съюз. Вземете този проект и го развийте в управленска програма на вашето правителство, крайно време е да представите такава“, каза още той.
Вигенин заяви, че във фокуса на вниманието по време на Българското председателство ще бъдат - Кохезионната политика, Общата селскостопанска политика, Икономическия и паричен съюз, вероятно ще започне дебатът и по Многогодишната финансова рамка. По думите му тези теми са следствие от големия въпрос – за бъдещето на Европа, за което ЕК е предложила пет варианта. „Необходимо е националната ни позиция да вземе предвид заключения от детайлен анализ на последствията от различните сценарии върху конкретните политики, да защитава националния интерес и да взема предвид общественото въздействие», заяви той.
Вигенин обясни, че към момента са налице червени линии, от които България не трябва да отстъпва в отстояването на своята позиция: запазване на инвестиционния характер на Кохезионната политиката след 2020 г.; препотвърждаване на солидарността и кохезията като хоризонтални принципи във всички действия на ЕС; съхраняване на четирите свободи на движение в процеса; гарантиране на външната и вътрешна сигурност на ЕС.
«Против сме нарушаването на единството и целостта на ЕС чрез диференциране на целите на интеграцията или развитие на „Европа на скорости”. В противен случай това ще направи Европа по-сложна, по-трудно разбираема, по-непоследователна и по-неспособна да адресира ефективно настоящите трудности“, заяви социалистът.
Вигенин заяви, че «ПГ на "БСП за България" предлага в срок до 30-ти септември правителството да представи анализ за ефектите за България от различните варианти за развитие на ЕС и позицията на България по тях. „Нека след това заедно да изработим наш, български сценарий за развитието на ЕС“, призова той.
Вигенин заяви, че по третия елемент на подготовката трябва да се гарантира, че трите „К“ - консенсус, конкурнтоспособност и кохезия, няма да придобият за нашите партньори съвсем друг прочит - корупция, кражби и други интересни думи с „К“. „Нека покажем, че българският парламент може да работи заедно по важни теми“, заключи Кристиан Вигенин.