Златева към управляващите: Няма как да прехвърлите проблема от болната на здравата глава, за да прикривате създадения от вас проблем с НДК

Юли 12, 2017 Новини БСП 0 1879

Сведохте подготовката на председателството до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

„Уважаеми управляващи, няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!”. Това написа във Фейсбук зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева по повод проведеното вчера заседание на анкетната комисия за НДК.  Тя пише, че с интерес е проследила изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. „Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно”, казва още тя.

Деница Златева обясни, че заседанието на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк, на което присъства, е планирано преди месеци и официално е информирала председателя на комисията, и е декларирала пълната си готовност да съдейства след завръщането си.

„Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нараснали главоломно и по думите на министър Бонев, съм дала разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника. Отново по мое време „е изготвено предложение от работна комисия  да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят " политически, а в интерес на истината". За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК”, обяснява Златева.  По думите й в рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" са обобщили всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които са били остойностени на 36 млн лв. „Бе ми изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи”, казва още тя. Златева подчертава, че очаквам ресорният министър да й ги предостави. Според нея друг е въпросът- защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта "Инфраструктура"на Председателството, е отказал изработването на технически проект. „Също така е резонен въпросът- защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт”, пише още зам.-председателят на БСП. 

„Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос- какво се случва около НДК,  е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения”, категорична е тя.

Деница Златева пояснява, че в рамките на мандата й е започнала проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. „Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС”, заявява тя.

 
Пълният текст:

С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно.

Като за начало, бях обвинена в активно мероприятие, защото вместо в София, съм на заседание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк /планирано преди месеци/,за което официално информирах председателя на комисията на 7.7.2017г. и декларирах пълната си готовност да съдействам на комисията, веднага след завръщането ми в страната.

Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нарастнали главоломно и че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време " е изготвено предложение от работна комисия  да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят " политически, а в интерес на истината".

В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството.  В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв. И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави. Друг е въпросът, защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта " Инфраструктура"на Председателството, е отказал изработването на технически проект. Също така е резонен въпросът, защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт. 

Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК  е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС.

 

Уважаеми управляващи,

няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

П.С. Благодаря ни всички, които от вчера безрезервно изказват своята подкрепа. И най-вече благодаря на екипа си!