БСП сезира главния прокурор за изнасяне на класифицирана информация от страна на министър Симеон Дянков

Фев 24, 2010 Новини БСП 0 1569

Депутатът от ПГКБ Атанас Мерджанов  подаде сигнал до Главния прокурор г-н Борис Велчев за изнасяне на класифицирана информация от страна на министър Симеон Дянков

Депутатът от ПГКБ Атанас Мерджанов  подаде сигнал до Главния прокурор г-н Борис Велчев за изнасяне на класифицирана информация от страна на министър Симеон Дянков. На  30.10.2010 г. в отговор на актуален въпрос на Пламен Орешарски, финансовият министър оповести секретно споразумение между БНБ и предишното правителство за подпомагане на банки при необходимост в условия на финансова криза. Дянков излъга, че е декласифицирал въпросната информация. След цяла поредица питания, депутатът от ПГКБ Атанас Мерджанов доказа, че и до днес споразумението не е публично. Това означава, че огласяването му е в нарушение на закона.      Разпространението на класифицирана информация е сериозно престъпление и според чл. 357 от НК се наказва с 1 до 5 години лишаване от свобода.

С лъжите си вицепремиерът накърни държавния интерес и заплаши сигурността на финансовата система в името на политически цели. ПГКБ се надява прокуратурата да предприеме бързи и адекватни действия по случая. ПГКБ разчита, че министър-председателят Бойко Борисов ще предприеме бързи действия за проверка дали има нарушение на закона.  Още повече, че премиерът винаги е декларирал загрижеността си за сигурността на информацията. Депутатите от левицата настояват да няма политически чадър при изясняване на истината.