Реформа, която води до трупове, не е реформа, а ликвидация

Фев 23, 2010 Новини БСП 0 1392

След като ограничиха достъпа на хората до лечебни заведения, управляващите ограничават и достъпа им до лекарства   Реформа, която води до трупове, не е реформа, а ликвидация

След като ограничиха достъпа на хората до лечебни заведения, управляващите ограничават и достъпа им до лекарства

 

Реформа, която води до трупове, не е реформа, а ликвидация. Така председателят на НС на БСП Сергей Станишев коментира в Пазарджик провежданата от правителството здравна реформа. Според него най- точното описание на политиката на управляващите е „ликвидация на голяма част от общественото здравеопазване".  Като примери за това Станишев даде критериите за сключване на договорите за болниците, делегираните бюджети, съзнателното водене на голяма част от средните и малки болници към фалит в рамките още на тази година. Лидерът на БСП изтъкна, че въпреки заявеното намерение на ГЕРБ за корекция на реформите, до сега нищо не е променено.

Председателят на Съвета по здравеопазване на НС на БСП Емил Райнов изтъкна, че наред с вече причинените вреди  в здравеопазването, управляващите създават нов проблем. Той обясни, че с решение на Комисията по позитивния лекарствен списък лекарствата за остеопороза, паркинсон и глаукома ще бъдат доплащани от българските пациенти. „Това е безпрецедентен случай. Отстъпва се от изконните права на българите до лекарства", заяви Райнов. Той предположи, че това е опит да се види как ще реагира обществото и по- нататък да се продължи ограничаването на достъпа до лекарства на пациентите. „Всичко това се случва при безпрецедентния резерв на Здравната каса от 830 млн.лв. Това е цинизъм", категоричен беше Райнов.

Председателят на Съвета по здравеопазване отбеляза, че в Закона за лечебните заведения, който мина на първо четене в парламента, са заложени много бомби. Една от тях е закриването на диспансерите.  „Говори се, че болниците в България били много и трябва да се закриват. Същевременно с новия закон се облекчава разкриването на нови болници", изтъкна Райнов.  Новият закон отменя и задължителната акредитация, която гарантира качеството на лечението. Въвеждат се нови изисквания за университетските болници. На лекарите се вменява и задължението да отбелязват дали пациентът може да бъде разпитван от съдебните власти. „Това означава, че на всички пациенти, които са в болница, им се вменява презумпция за евентуална виновност", поясни Райнов. По думите му законът не е съобразен и с до сега действащото законодателство в сферата. Според Райнов всичко това е потвърждение, че сегашното правителство работи на парче и няма цялостна визия за реформата в сектора.

Според Сергей Станишев хаосът в здравната реформа прикрива една обща линия, споделена от министър Нанев пред Ройтерс, а именно -  приватизация. Според лидера на БСП пред обществото тя се оправдава с недостига на средства. „Не могат да се извиняват с това, че няма средства, след като ги има като наследство. Рязането на ленти днес е благодарение на средствата, осигурени от предишния кабинет", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че предишното правителство е оставило от миналата година резерв за здраве около 750 млн.лв. Емил Райнов припомни, че през 2008г. беше приета Стратегия за развитие на българското здравеопазване. 500 млн.лв. бяха заделени за модернизиране на болниците. При предишния кабинет се подсили спешната помощ, обнови се апаратурата в големите болници, бяха купени нови 450 линейки. 56 болници, определени по критерии на НСОРБ, бяха подпомагани от държавата с цел да бъде осигурен достъп до здравеопазване на хората дори в най- отдалечените краища на страната. „За БСП е важно тези болници да останат, а ГЕРБ иска да закрие именно тях", заяви Райнов. По думите му управляващите горят старите мостове, преди да изградят нови. Според Райнов реформата се прави не в интерес на пациентите, а в полза на частни интереси. По думите му се извършва геноцид спрямо социално уязвимите слоеве - именно тези, които ще бъдат лишени от достъп до здравни грижи.

Сергей Станишев напомни, че БСП е отправила питане до Конституционния съд по Закона за здравното осигуряване. Коалиция за България ще отстоява позициите си и при разглеждането на Закона за лечебните заведения. „Призовали сме хората, които са засегнати, да протестират и да защитят своите права. Тази ликвидация може да спре само с общ отпор", категоричен беше лидерът на БСП. Станишев обяви, че в края на настоящата седмица Националният съвет на БСП предстои да обсъди на заседание позиция по здравната реформа.

Председателят на БСП подчерта, че изнесените заседания на Изпълнителното бюро на партията имат сериозен ефект за прекия диалог между националното ръководство, общинските и областните ръководства на партията и симпатизантите на левицата. Изнесените заседания имат отношение и към подготовката за предстоящите местни избори през 2011г. Станишев определи като много важни и срещите с хората по места, на които се дискутират проблеми от ежедневието им и се търсят конкретните решения.