Председателят на ЕНП Жозеф Дол пише на Корнелия Нинова

Юли 05, 2017 Новини БСП 0 1652

Той препотвърждава неодобрението от страна на Европейската народна партия спрямо всякакъв вид език на омраза и разделение

 Председателят на БСП Корнелия Нинова получи отговор от председателя на ЕНП Жозеф Дол на писмо от 8 юни 2017 г. В него той препотвърждава неодобрението от страна на Европейската народна партия спрямо всякакъв вид език на омраза и разделение – и то от всички страни. „Качеството на политиката в България, както във всяка друга страна, може само да спечели от нормален и цивилизационен диалог между всички политически сили. Надявам се, че всички политически партии в България, от целия политически спектър, ще се отнесат сериозно към тази задача и ще сложат край на тази будеща съжаление ситуация“, пише още Дол.

В писмото си от 8 юни 2017 г. председателят на БСП заявява, че от най-високата трибуна в страната ни – българския парламент, членовете на ПП ГЕРБ, които са част от политическото семейство на ЕНП, всяват омраза, агресия и конфонтация. „В българския парламент те наричат опозицията „небългари“, „безродници”, „кръвопийци”, „убийци“, пращат я в Сибир и Северна Корея“, пише Нинова. Тя припомня, че на последните парламентарни избори БСП получи подкрепата на близо един милион български граждани. „Заклеймяването на партията ни е агресия не само към нас, но и към всички хора, които ни гласуваха доверие. С изказванията си Вашите колеги от ПП ГЕРБ поставят линии на разделение не само в парламента, но и в българското общество“, категорична е Нинова. По нейните думи само след 7 месеца България ще председателства Съвета на Европейския съюз, в труден за Европа период - нарастващ евроскептицизъм, криза на доверието, трудни преговори по напускането на Обединеното кралство. „В такъв момент, вместо да водим дебат за общото ни бъдеще в Европа, за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени, представителите на вашето политическо семейство от ГЕРБ използват  реторика от миналото - заклеймяване на политическия опонент и обиди“, коментира Корнелия Нинова. Тя посочва, че в рамките на  подготовката и провеждането на българското председателство, БСП ще подходи отговорно и ще предложи визията за бъдещето и развитието на Европейския съюз. „Съюз, който залага не на насаждане на омраза и разделителни линии, а Съюз, основан на европейските ценности-  свобода, солидарност, единство и сигурност“, допълва още Нинова.