Парламентарният пратеник на ОССЕ Кристиан Вигенин е във Виена за срещи по Южен Кавказ

Юли 04, 2017 Новини БСП 0 1430

4.07.2017 г.

Специалният представител за Южен Кавказ на Парламентарната асамблея на  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Кристиан Вигенин беше във Виена  за серия от срещи, свързани с развитието на ситуацията в страните от Южен Кавказ, включително по усилията за преговори по конфликта в Нагорни Карабах.

Във всички свои срещи Кристиан Вигенин подчерта значението на продължаващите усилия в рамките на договорените дискусионни формати, като в същото време отбеляза потенциала на парламентарния диалог да допринесе за засилване на политическата воля.

"Конфликтите в региона продължават да имат висока и неприемлива човешка цена. Имам намерение да продължа разговорите в Парламентарната асамблея на ОССЕ в посока засилване на нашето политическо въздействие с цел принос към продължаващите официални усилия и създаване на среда за цялостен и устойчив мир", каза специалният представител.

Във Виена г-н Вигенин се срещна с тримата съпредседателите на т.нар. Минска група, натоварена с намирането на мирно решение на конфликта в Нагорни Карабах, както и с висши дипломатически представители от Армения, Азербайджан, от Австрийското председателство на ОССЕ и с представители на секретариата на ОССЕ.

Кристиан Вигенин, бивш външен министър на България, беше определен на поста Специален представител за Южен Кавказ през февруари 2016 г.

Най-важната годишна среща на Парламентарната асамблея на ОССЕ, която включва над 300 парламентаристи от страните-членки на ОССЕ, започва по-късно тази седмица в Минск.