БСП с обществен дебат за промени в изборната система в България

Юни 30, 2017 Новини БСП 0 866

30.06.2017 г.

"Сегашното функциониране на политическата демокрация, начинът на избор на народните представители, очевидно не се възприема като автентична демократична политическа процедура на изявата на волята на гражданите. За нас това е ключовият проблем." Това заяви членът на ИБ на НС на БСП Валери Жаблянов по време на провелия се обществен дебат за промени в изборната система в България. Той бе категоричен, че няма универсална избирателна система. "Нужен е баланс в избирателната система. Неободим е баланс между републиката и демокрацията, между монархията и демокрацията, в зависимост от начина на функциониране на съответната държава", обясни социалистът.

Жаблянов обясни и мотивите на БСП за обсъждане на законопроекта на левицата за изборната ни система. "Стои един важен въпрос - за качеството на българската демокрация и дали чрез проведения референдум ние се движим в правилната посока? Нужно е да се произнесем по ключовите въпроси на нашето политическо и социално развитие", обясни социалистът. 

В общественото обсъждане се включиха и народни представители от "БСП за България", експерти по изборно законодатество, социолози, юристи, представители на неправителствени организации.