Петър Курумбашев: България да поиска времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

Разширяването на ЕС трябва да бъде поставено отново в европейския дневен ред

„България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз“. Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на редовното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ).

„Разбира се, тази времева рамка трябва да бъде обвързана с конкретни критерии за изпълнение. Но подобна инициатива, от страна на България, със сигурност ще е добър знак за държавите в региона. Всяка държава членка трябва да бъде оценявана според своя напредък в преговорите и изпълнението на критериите, а не да бъде обвързвана с други кандидати“, обясни той.

Според Курумбашев по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще стане факт новата рамка за разширяване и би било успех, ако заключенията по нея се приемат именно в този период.

„Знам, че в момента няма сериозна воля в Съюза за това- да се определят срокове за разширяване. Доста спорно е и дали изобщо Европейският съюз иска да се разширява. Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща страна за държавите от Западните Балкани. Бих искал да припомня как ни помагаха нашите съседи, когато бяхме кандидати за членове на НАТО и ЕС. Бих се радвал да има конкретни заявления от страна на българската държава и на повече политически сили, които да подкрепят този процес“, посочи още Курумбашев.