Елена Йончева: Трябва да отговорим на хората в Хасково доколко водата им е опасна

​Манол Генов: Много държавни органи отказват да съдействат

„Хората в Хасково питат - доколко водата действително е опасна за тях, защото те продължават да я използват за битови цели. Нека проявим отговорност и им дадем отговор на този въпрос“. Това заяви говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева по време на дебатите по удължаването на срока на действие на Временната комисия за установяване на потенциално опасните питейни води. Тя показа бутилка с вода от Хасково и покани народните представители да я опитат. „Водата в Хасково от април месец е забранена за пиене и за ползване за битови цели. Въпреки това хората продължават да готвят с нея и да се къпят. Ако отидете в Хасково и си поръчате кафе, има вероятност да ви направят кафе от тази вода“, каза още Йончева. Според нея има информация, която до този момент не е публична и попита защо. „Април месец 2017 година Националният център по радиобиология и радиационна защита излиза с анализ на крайния потребител на вода в Хасково. Направени са 24 проби от различни точки на Хасково, от домовете на гражданите и от търговските обекти. В 23 проби са установени завишени стойности на алфа активност от 10 до 32 пъти. Това означава завишена радиоактивност на водата“, заяви тя. По думите й в Хасково има останали само няколко водоноски от 17, които са били установени през април 2017 година.

Манол Генов: Много държавни органи отказват да съдействат

Народният представител от БСП Манол Генов обясни, че е имало пълно съдействие на всички органи по случая, докато е управлявало служебното правителство. „След това започна бойкот от органите. Междуведомствената група не работи“, заяви той и даде пример: Министерството на околната среда и водите и до сега няма представител в тази група. „Това фактически блокира нейната работа, както и на временната комисия. Това явно е нежелание на много държавни органи да съдействат“, подчерта той. Генов обясни, че има изпратени писма от председателя на комисията за изискване на отделни проби. „Мълчаливият отказ от страна на басейновите дирекции съществува“, обясни Манол Генов.

Зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев допълни, че целта на временната комисия е да се потърси отговор на големите въпроси – има ли укриване на информация, кои институции са знаели за това и не са информирали гражданите, какви са решенията за изход от тази ситуация. „Едно от нещата, които си постави тази комисия, е да намери много бързо отговор на тези въпроси и да предложи решения“, обясни Бойчев.