Георги Търновалийски с приемни в община Брезово

06.06.2017 г.

Народният представител от „БСП за  България” Георги Търновалийски се срещна с жители на община  Брезово. Освен  в общинския център социалистът изслуша въпросите на жителите и местната власт и в  селата Чоба и Тюркмен.

Голяма част от въпросите бяха свързани с транспортната схема и възможността за осигуряване на междуселищен транспорт, достъпа до здравни грижи, както и въпроси от сферата на  земеделието и  животновъдството.

Георги  Търновалийски  и представители на местната власт обсъдиха  проблемите с рехабилитацията на междуселските пътища, липсата на финансиране за тях и за  уличките в населените места. Според кмета на с. Тюркмен, след като се дават над 2 милиарда лева за саниране нищо не пречи да се отпускат и повече средства за общинските пътища, защото и в малките села живеят хора.  Осигуряването на междуселищен транспорт, поради отдалечеността на селата и малкия брой пътникопоток също е проблем за община Брезово, която заема близо 500 кв. километра площ с 15 населени места освен общинския център.

Конституционното право, гарантиращо достъпна медицинска помощ е невъзможно  за жителите на общината, оплакаха се те. В селата Бабек и Розовец лекар има само по два часа в един от дните на седмицата, в други села това става през ден. Няма желаещи за лекарска практика и затова държавата трябва да се намеси, поискаха те.  Георги Търновалийски пое ангажимент  да постави въпроса  и на предстоящото в петък разискване в пленарна зала на проблемите в здравеопазването.  

Охраната на земеделската продукция и назначаване на  пъдари бе едно от исканията на земеделците, които се оплакаха от невъзможността да опазят своята продукция. Промени в Закона за кооперациите и премахване на безсрочните договори за аренда поискаха жителите на Чоба, според които  сегашната ситуация ограничава собствениците в разпореждането със собствените им земи.

Следващата приемна на Георги Търновалийски ще се проведе в Община Съединение.