Крум Зарков: Предлагаме смесена избирателна система, която да отговори на исканията на българския народ

Юни 13, 2017 Новини БСП в медиите 0 1053

Управляващите превърнаха дебата за ИК в политически маньоври

„БСП има свой законопроект за изборните правила, който решихме да не внесем сега, защото дебатът е достатъчно сложен и важен. Беше поета инициатива да се внесе законопроект и трябва да го обсъдим. Свидетели сме обаче на политически маньоври – едни внасят, но не искат да се приеме, други подкрепят, но не искат да го подкрепят, трети се чудят как едновременно да са против, но да останат в една коалиция“.  Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. По думите му са взети решения и проведени гласувания- без да се разясни, какви са рисковете от въвеждането на мажоритарна изборна система с два тура - концентриране на политическа власт в 1-2-3 политически субекта; ниска представителност на следващия парламент, избран по тази система  и  още по-голяма корпоративна и купена намеса във вота.

„Отнасяме се с голямо уважение към вота на българските граждани, който те изразиха и на референдума. Този вот трябва да бъде прочетен като напълно легитимен бунт срещу една политическа система, а не изборна, която те не приемат“, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата. Според него парадоксалното е, че средството, върху което е фокусът, ще доведе тази система, която не приемаме, да бъде бетонирана. „Опасяваме се, че всичко, което са искали да изразят хората на референдума, ще бъде с обратен знак“, обясни той.

Крум Зарков обясни, че не е лесен изборът, направен от левицата -  смесена изборна  система, към каквато вървят всички развити демокрации. Зарков обясни, че предложението на левицата е да се запазят 31 многомандатни избирателни райони, в които да се избират 120 народни представители  от пропорционални листи и други 120 едномандатни района да бъдат очертани в техните рамки. „Когато стане ясна съдбата на законопроекта на ГЕРБ, ще обявим и нашия“, категоричен бе Зарков.

На въпрос за агитацията на език, различен от българския, Крум Зарков заяви: „Не бихме се противопоставили, което и да е малцинство да изразява себе си и да участва в изборите. В чл. 181, ал. 2, който искаха ДПС да се измени,   няма забрана да се агитира на друг език, а пише, че предизборната кампания се провежда на български език. Законът не е дискриминационен, а българският език е официален и като такъв, трябва да е основен за всяка кампания“. По думите му големият дефект това предложение да се внася точно сега е, че възпламенява един дебат, който е ненужен и губи времето да се говори за важните неща.

Помолен да коментира гласуването в чужбина, Зарков заяви, че трябва да се създадат такива правила,че възможно най-голям брой българи, живеещи извън страната ни да могат да упражнят правото си на глас. По думите му обаче това не зависи от броя на секциите в дадена държава – 35 или 37, а от ясните правила и прилагането им.

„Легитимното недоволство на хората не трябва да бъде използването срещу тях, като се затвърдят всички най-уродливи практики“, заяви Зарков по отношение на партийната субсидия. Като пример той посочи практиката- партии да ходят при бизнесмени, за да търсят пари и се отчитат само на тях.  „Публичното финансиране на партиите трябва да бъде намалено. 11 лв. е твърде много, но 1 лв. е твърде малко. Това е дебат, който трябва да се проведе, но не с лека ръка“, заключи Крум Зарков.