Крум Зарков: Изцяло мажоритарният вот ще бетонира системата, срещу която гласуваха хората

Валери Жаблянов: Заседанието на правната комисия има рекламно - политически характер

Ако този закон не се приеме, ще внесем законопроект за смесена избирателна система.

„Мажоритарната система ще доведе до слаба представителност и изключителна загуба на гласове. Тя свежда политическата конкуренция до  2 или 3 партии, които ще оцелеят. Митично е разбирането, че мажоритарната система не е партийна. Напротив, тя е много партийна  и концентрира всичко в големите партии.” Това заяви народният представител от "БСП за България" Крум Зарков по време на заседание на правната комисия в Народното събрание. Той допълни, че всички са наясно с негативите на чистата мажоритарна система, а в българската реалност, те ще добият още по-сериозни измерения. Зарков добави още, че има сериозна вероятност да се стигне до капсулиране на цели региони, не на политически принцип. „Разделянето на малки изборни райони също е проблематично. Когато увеличим от 31 на 240 изборните райони и драстично намалим избирателите, които избират един представител, ще улесним корпоративните практики на купуване на гласове“, категоричен беше Крум Зарков. Народният представител обясни, че вместо избирателите да имат повече контрол, ако бъде приет проектът на ГЕРБ, най-вероятно местният депутат ще осъществява пълен контрол върху своите избиратели. Той обясни, че въпреки разбирането на тези проблеми, със законопроекта на управляващите няма да се случи желанието на хората, които изразиха в референдума разочарование от партиите и системата, а напротив, тази система ще бъде бетонирана.

„Ако този закон не се приеме, ще внесем законопроект за смесена избирателна система. Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители, което е най-близо до системата в Германия“, добави Крум Зарков.  

Валери Жаблянов: Заседанието на правната комисия има рекламно - политически характер

"Управляващото мнозинство разглежда парламента, като пощенска кутия за отразяване на възникнало към момента общественто мнение. Това е изключително опасно за функционирането на демокрацията в България, отказ от активна роля на българското Народно събрание във формиране на политическия ред на страната и отстояването на интересите на всички.” Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "БСП за България" Валери Жаблянов по време на дискусията в правна комисия по законопроекта на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарната система. Според него,  управляващото мнозинство носи основна отговорност за състоянието на българския парламентаризъм. „Основният въпрос, който стои пред нас от резултатите на проведения референдум, е за състоянието и качеството на българската демокрация. Той не може да бъде скрит. Но не сегашният мажоритарен закон, който предлагате, може да постигне онези цели, които вие си поставяте. В Конституцията е записано, че политическият живот в България се осъществява на базата и принципите на политическия плурализъм”, категоричен беше зам.-председателят на НС. По думите му, на практика, предлаганият законопроект цели ограничаване на политическия плурализъм и това го прави антидемократичен. „Защото политическият плурализъм означава максимален брой представителство в законодателната и изпълнителната власт на мнения, политически прослойки и идейни виждания. Общо е мнението, че мажоритарното гласуване е гласуване за личност и ограничава възможноситте за изразяване на политически и идеологически позиции”, коментира Жаблянов. Той цитира мнение, че ще се наложи народните представители в едномандатните райони да се избират по популярност. „Това, популярността, политическо изискване или  качество е? Мотивите са нескопосани. Какво означава, според мотивите,  мажоритарната система да бъде въведена заради тяхната разбираемост. Сега изборите не са разбираеми ли? За кого са неразбираеми- за ЦИК, за гражданите, за кого са неразбираеми? Как може да бъде писан такъв мотив”, попита Валери Жаблянов. Според него и днешното заседание на правната комисия има рекламно - политически характер, а не да влезе в дълбочина в дефектите на българската демокрация и как да бъдат преодолени.

Валери Жаблянов изрази недоумение, че в мотивите на законопроекта на управляващите е записано, че с въвеждането на мажоритарната система щяло да се реализира правото на суверена пряко да избират народните представители. „Сегашният избор непряк ли е? В момента избирателната система, която функционира в България е пряка”, обясни на управляващите Валери Жаблянов. Той се спря и на още един текст в мотивите, според който: Мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности. „Уважаеми колеги, с това ли ще укрепим демокрацията в България? Дефектите на българската демокрация , липсата на доверие и в парламента, и в партиите е в някаква степен заради това, че решенията, които се взимат, не кореспондират с автентичните национални обществени интереси.” Зам.-председателят на НС изрази надежда това заседание на правната комисия да остане като последен опит да се извършва псевдополитическа дискусия със съмнителна политическа цел.

Валери Жаблянов обясни на управляващите още, че изцяло мажоритарна система не съществува никъде в Европа.