Крум Зарков: 150 000 българи със слухови увреждания са изолирани от обществения живот заради управляващите

Охраняващите границата ни са пред криза и са готови да защитят правата си

„За съжаление днес беше отхвърлен предложения от нас Закон за българския жестомимичен език.” Това заяви по БНТ Крум Зарков, народен представител от „БСП за България”. Той обясни че около 150 000 души със слухови увреждания са изолирани от обществения живот. По думите му това е и икономически проблем, защото са работоспособни хора, които имат нужда от условия да бъдат внедрени в обществото, но на практика са изолирани. Зарков обясни, че те трябва да имат свой език, за да могат да бъдат пълноценни граждани на страната. „Ние заявихме, че даваме този законопроект, който фиксира рамката за решаването му. Ако имаше воля, за няколко седмици, този проблем щеше да бъде решен”, добави Крум Зарков. Той обясни, че само в България и в Люксембург няма закон за жестомимичния език.

По отношение на проблема с изграждането на оградата на границата ни с Турция, Крум Зарков каза, че прокуратурата вече проверява съоръжението и припомни, че още служебният вътрешен министър е обяснил, че оградата се строи като двуредова. Междуведомствена комисия е ходила три пъти на оградата и не е констатирала, дали е едноредова, или двуредова. „Сигурността е тема, по която сме декларирали, че можем да се обединим. Проблемът не е само в оградата, дали се е крало или не. Хората, които пазят границата - полицаи, граничари и военни са недоволни от своята работа, защото трудът им, според тях е недооценен. За пет години не са получавали нови униформи, свръхексплоатирани са и уморени. Те са пред криза и са готови да защитят правата си”, отсече Крум Зарков. Той обясни, че в службите ни за сигурност има огромен дефицит на човешка сила.

За законапроекта на управляващите за концесиите, Крум Зарков коментира,  че той дава възможност да бъдат отдавани кенцисии за 35 години, а дори отвъд тях с решение на Народното събрание. „Теоретично то може да реши и за 1000 години”, добави той. Народният представител каза още, че европейската директива за концесиите, с която е трябвало да се съобразим, е от 2016 година, но се отнася до свързаните със строителство и за услуги. „Тя не засяга това, което регламентира този законопроект, а именно-  концесиите за ползване, даже ги изключва”, категоричен беше Крум Зарков.